8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stigli „Golden Shadow“ i „Golden Osprey“

GOLDEN SHADOW u Porto Montenegru
GOLDEN SHADOW u Porto Montenegru

Dvije trećine luksuzne arapske „Golden Fleet“ – „Zlatne Flote“ mega i super jahti preselio se iz svoje dosadašnje matične luke Nica u Tivat kao svoj novi dom. Naime, u nedjelju je u marinu Porto Montenegro uplovio je 67-metarski tzv. shadow boat, odnosno prateći brod „Golden Shadow“, a od prije desetak dana u Tivtu je i najmanji član „Zlatne Flote“ – 30 metara duga jahta „Golden Osprey“.

Menadžement Porto Montenegra i rukovodstvo „Zlatne Flote“ prije dvije godine potpisali su ugovor o dugoročnom baziranju svih plovila te flote u prestižnom tivatskom nautičlkom centru.

Porto Montenegro tako će narednih 30 godina umjesto Nice u Francuskoj, biti matična luka brodova “Golden Fleet-a” – kompanije pod kontrolom saudijskog kapitala.

Jahte koje čine “Zlatnu flotu” daju se kako u klasični, tako i u posebne čartere sa naučno-istraživačkom misijom jer pripadaju fondaciji “Living Oceans” iza koje stoji saudijski princ Khaled bin Sultan, oduševljeni poklon istraživanja i zaštite morskog ekosistema. Tako su jahte “Golden Fleet-a” nerijetko bile baza iz koje su vršena različita naučna ispitivanja mora i podmorja na lokacijama širom svijeta, a često su korištene i za snimanje čuvenih dokumentaraca u produkciji “National Geographic-a”. U tome je nezaobilaznu ulogu imao upravo u Tivat pristigli brod “Golden Shadow” koji na sebi nosi niz manjih plovila za istraživanje, ronilačku i drugu opremu, helikopter i hidroavion nazvan “Golden Eye”.

Princ Khaled bin Sultan
Princ Khaled bin Sultan

“Golden Shadow” čelično-aluminijumski brod od 1.293 tone, izgrađen je 1995 godine u SAD, a vije zastavu Bermuda. Pored posade, može ukrcati do 16 putnika.

Prema informacijama iz tivatske kompanije “MRM Maritime” koja je agent “Zlatne Flote” u Crnoj Gori, uskoro se možeočekivati da u Tivat stigne i “krunski dragulj” te flote – novosagrađena superluksuzna jahta “Golden Odyssey” koja se uprabo završava u čuvenom njemačkom brodogradilištu “Lurssen”.

Novosagradjeni GLDEN ODYSSEY koji uskoros stize u Tivat
Novosagradjeni GOLDEN ODYSSEY koji uskoros stize u Tivat

Ovaj 124 metra dugi brod ternutno je na probnim vožnjama i završnom opremanju u Njemačkoj, a “Zlatnoj Foti” će biti predat za 20-tak dana. Novi “Golden Odyssey” obavijen je velom tajne što se detalja tiče jer je njegov naručilac insistirao na strogoj privatnosti. Ipak, zna se da će ovaj čelično-aluminijumski brod deplasmana čak 7.600 tona, biti najveća jahta koja je ove godine sagrađena na svijetu i 15-ta na rang listi najvećih svjetskih jahti.

U “Zlatnoj Floti” novi brod će zamijeniti nedavno prodatu, 25 godina staru jahtu “Golden Odyssey” dugačku 80 metara, a koja je već ranije boravila u Porto Montenegru.

Najčitanije