14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Stigla jahta sa podmornicom

NAIA uplovljava u Tivat
NAIA uplovljava u Tivat

U marinu Porto Montebegro stigle su danas još dvije velike jahte – 73,5 metara duga „Flying Fox“ i pola metra duža „Naia“ koja je jedan od najinteresantnijih brodova što su se do sada vezali uz gatove tivatskog nautičkog centra.

„Naia“ važi za jednu od najvećih privatnih tzv. istraživačkih jahti na svijetu jer je ovaj brod od 2.059 bruto-tona, prije četiri godine u Španiji namjenski izgrađen za jednog bogataša- velikog zaljubljenika u morske dubine i ronjenje. Stoga je njegova jahta pored ostaloga, bila opremljena čak i laboratorijom za morsku biologiju jer je vlasniki često na svoja krstarenja kao goste pozivao i naučnike koji se bave istraživanjem mora.

NAIA pred Porto Montenegrom
NAIA pred Porto Montenegrom

Jahta koja je nedavno generalno remontovana, nakon prodaje aktuelnom vlasniku dobila je i novo ime „Naia“ i „izgubila“ je lanboratoriju, ali je zadržala jedistvenu osobinu koja je i danas čini veoma interesantnom – „Naia“ naime, pored niza manjih glisera, skutera i sličnih plovila, na sebi i danas nosi mini-podmornicu VAS 525/60. Italijanska podmornica na električni pogon koja pored dva pilota, može ukrcati i 4 putnika, ima domet od 25 milja, kreće se brzinom do 6 čvorova, a može zaroniti do maksimalne dubine od 165 metara na kojoj njeni pitnici kroz prozore i pod svjetlima reflektora sa podmornice, mogu posmatrati živi svijet podmorja. Jahta „Naia“ koja plovi pod zastavom britanskog dominiona – Ostva Man, inače, izdaje se u čarter po cijeni od 525 hiljada eura sedmično, plus svi ostali troškovi.

VAS podmornica
VAS podmornica

U Porto Montenegro stigao je i „posljednji modni krik“ jahting industrije kada je u pitanju opsluživanje super-jahti. Riječ je o tzv. brzom snabdjevačkom brodu (shadow boat) tipa „Sea Axe“, brodu jedinstvenog oblika trupa po kome je i čitava ta klasa dobila svoje ime – „Morska sjekira“. Brod nazvan „Oscar Fox“, vije zastavu Maršalskih ostrva, izgrađen je prošle godine u „Amels“ brodogradilištu u Holandiji i drugi je u klasi „Sea Axe“ koje je razvio i gradi partner Porto Montenegra u poslu zakupovinu brodogradilišta Bijela – komapnija „Damen“ iz Holandije.

OSCAR FOX danas u Porto Montenegru
OSCAR FOX danas u Porto Montenegru

Ovaj 67 metara dug i 11 metara širok brod na sebi nosi zalihe goriva, vode i hrane koje po potrebi dostavlja superjahti koju prati i opslužuje, kao i čitav niz glisera, vodenih skutera, jedrilica i drugih sličnih plovila za zabavu gostiju koji plove na jahti što je „Oscar Fox“ prati. Brod ima i helikoptersku platformu za slijetanje srednje teških helikoptera, a njegova posebnost je i potpuno opremljen najsavremeniji ronilački centar sa dvije velike dekompresione komore.

Najčitanije