Stevanu Kordiću prva nagrada na konkursu “National Geographica”

Veliko priznanje bokeljskom umjetničkom fotografu

Nagradjena fotografija Stevana Kordica
Nagrađena fotografija Stevana Kordića

Fotografija školskog broda “Jadran” i delfina koji ga prate, pod nazivom “Army of Montenegro”, čiji je autor poznati bokeljski umjetnički fotograf Stevan Kordić, osvojila je prvo mjesto u kategoriji “Pejzaži” na međunarodnom foto konkursu “Biodiverzitet”, koji su organizovali Zavod za zaštitu prirode Srbije i Global Scientific Research Foundation. Sponzor ovog konkursa bilo je ugledno američko istraživačko društvo National Geographic i poznati proizvođač foto-opreme “Canon”.

Žiri, kojeg su činili renomirani fotografi i stručnjaci predstavnici društva National Geographic Igor Rill, Tino Soriano i Robin More izabrao je nakon višestruke selekcije gotovo 2.000 fotografija sa motivima iz cijelog svijeta. Pobjednički radovi proglašeni su po kategorijama: “Divlje vrste”, “Crvena lista”, “Pejzaži” i “Ljudi”.

Nagrađeni radovi biće prikazani na otvaranju III Svjetskog kongresa biodiverziteta u galerijskom prostoru Mećavnika u Parku prirode “Šargan – Mokra Gora”,  26. oktobra 2015. godine.

Kordićeva nagrađena fotografija “Army of Montenegro”, nastala je tokom “Plovidbe 2013”, školskog krsterenja jedrenjaka “Jadran” koga je za svoje studente prije dvije godine koju su organizovali Fakultet za pomorstvo Kotor u saradnji sa Vojskom Crne Gore.

Krstarilo se na ruti Kotor-Bari-Kotor, u cilju praktične obuke studenata na školskom brodu “Jadran”, a koje je Kordić, kao jedan od profesora kotorskog Fakulteta, ovjekovječio svojom kamerom i napravio neke od najljepših snimaka “Jadran” u njegovoj 82-godišnjoj istoriji.

Želim da “Jadran” koji se već dvije godine nalazi u Bijeloj, što prije bude remontovan i da nam što prije zaplovi u svoj svojoj ljepoti! Ova nagrada je samo sićušan prilog u dokazu što školksi brod “Jadran” može da znači za promociju Crne Gore, njenog pomorstva i njene Mornarice. Ništa manji je njegov značaj za obuku budućih generacija pomoraca, što je i osnovna namjena tog broda. Zato, neka mi to bude dozvoljeno ovom prilikom, molim sve nadležne da naprave nužan napor da se njegov dugogodišnji remont što prije završi.”- kazao je juče tim povodom za Boka News Stevan Kordić zahvaljujući se Fakultetu za pomorstvo Kotor, Vojsci Crne Gore, a posebno​ svojim studentima i cjelokupnoj posadi školskog broda “Jadran”, koji su omogućili da ova fotografija bude stvorena.”

3 Komentari

  1. Bravo Stevane! Zasluzeno! Ljepsih fotografija ( koje Stevan napravi) i ljepsih krajeva nema nigdje na svijetu! Svaka cast!

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.