16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stefan Dabinović uručio donaciju Pomorskom muzeju

Vlasnik brodarske kompanije “Dabinović” iz Monaka, Stefan Dabinović sa suprugom, posjetio je danas Pomorski muzej u Kotoru kome je uručio vrijednu donaciju – model trgovačkog broda “Kotor”, najnovijeg u floti njegove kompanije.

“Kotor”, bulkcarrier od 32.000 bruto-tona, izgrađen u brodogradilišu “Yanase Tongyeong Shipbuilding” u Južnoj Koreji, zaplovio je svjetskim morima u novembru prošle godine. Ovaj broj je istorijski jer je to prva novogradnja koju je kompanija “Dabinović” nabavila u skoro 60 godina svog uspješnog poslovanja. Prethodno su se u floti firme koju je 1956 u Švajcarskoj, a kasnije preseljenoj u Monako, osnovao čuveni pomorski preduzetnik Božo A. Dabinović iz Dobrote, izređala čak 52 polovna trgovačka broda, pa je na simboliku darivanja makete “Kotora” Pomorskom muzeju juče ukazala i direktorica te institucije mr Mileva Pejaković-Vujošević.

“Iako naša ustanova čuva eksponate stare više vjekova, ovo je prvi model jednog broda sagrađenog u 21.vijeku, koji će se naći u fundusu naše Zbirke parobrodarstva i savremenog pomorstva gdje je većina eksponata vezana za kotorsku “Jugooceaniju”. Čini nam neizmjerno zadovoljstvo što je i Stefan Dabinović, sin pokojnog Boža Dabinovića, pokazao da je jednako kao i otac, vezan za svoj zavičaj i da podržava ustanove kulture grada Kotora.”- kazala je Vujošević , podsjećajući da je Božo Dabinović decenijama bio jedan od vodećih mecena kotorskog Pomorskog muzeja. Ona je dodala da se u posljednjih 15-tak godina, donacijama vrijednih umjetničkih djela ili istorijskih eksponata muzeju, ističe sve više starih bokeljskih familija poput porodica Radimir, Dabinović, Zec, Tripković i Laforest. Pored makete broda “Kotor” Sefan Dabinović je muzeju poklonio i zastavu kompanije “Dabinović”, a uručenju donacije pored ostalih prisustvovali su i ambasador Crne Gore u Italiji dr Antun Sbutega i njegov brat, kapetan Milan Sbutega koji je član najužeg menadžmenta kompanije “Dabinović”.

Ta kompanija trenutno posjeduje četiri trgovačka broda ukupne nosivosti skoro 150.000 tona, a zapošljava 175 pomoraca, većinom iz Boke Kotorske. Iako su uvijek plovili pod stranim zastavama, prvenstveno Svetog Vincenta i Grenadina, Dabinovićevi brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer je većina njih nosila i nosi imena po mjestima iz Boke Kotorske, na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a njegovi su se brodovi najčešće remontovali u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Pejaković-Vujošević je Stefanu Dabinoviću uručila je posebnu zahvalnicu, te nekoliko knjiga u izdanju Pomorskog muzeja.

„Ovom donacijom želim da pokažem da sam ja vezan za Kotor i da buduće generacije ovdje znaju što su bokeljski pomorci i preduzetnici bili kadri postići. Iako sam ja rođen u inostranstvu, uvijek sam se osjećao vezan za ovaj kraj gdje i dalje u Dobroti imam kuću u koju redovno dolazim sa suprugom, a nada se da će uskoro doći i sve tri moje kćerke.“-kazao je Stefan Dabinović. Na pitanje kako posluje njegova kompanija, on je kazao da se i kompanija „Dabinović“ bori sa krizom i niskim vozarinama na svjetskom pomorskom tržištu, ali da uspijeva da zadrži i razvija svoju flotu.

„Sada su zbog krize, cijene polovnih brodova relativno niske, tako da se nadam da ću uskoro kupiti još jedan tzv. handy size bulk carrier. Taj brod takođe će nositi ime iz Boke Kotorske i zvaće se „Kamenari“ – istakao je vlasnik najveće moderne privatne bokeljske brodarske kompanije koja nastavlja vjekovnu tradiciju nekadašnjih bokeljskih patruna što su imali flote jedrenjaka i parobroda.

Najčitanije