14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Stečaj u Bijeloj posljedni čin odumiranja bokeljske industrije

Brodogradilište Bijela
Brodogradilište Bijela

NVO „Matica Boke” iskazala je danas punu podršku zahtjevima radnika „Jadranskog brodogradilišta” iz Bijele u koje je nedavno uvden stečaj. Upravni odbor te NVO izrazio je očekivanje da će menadžment kompanije i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja “u najskorije vrijeme izaći u susret zahtjevima zaposlenih”.

“Stečaj u „Jadranskom brodogradilištu” u Bijeloj je nažalost posljednji čin agonije odumiranja bokeljske privrede. Brodogradilište iz Bijele, ne samo što je posljednji veliki privredni kolektiv u Boki, već i posljednje veliko domaće preduzeće koje se bavi brodogradnjom. Do juče uspješna firma koja je hranila na stotine bokeljskih porodica, voljom moćnika dovedena je u stečaj. Ne bi nas iznenadilo da imovina i zemljište brodogradilišta ne bude iskorišćeno za aktuelne „real estate” projekte crnogorske Vlade koje diktira Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića.”- kazao je predsjednik UO “Matice Boke” Željko Komnenović.

Vlada Crne Gore već duže vrijeme pokušava Brodogradilište Bijela prodati kanadskom milijarderu Piteru Manku i njegovim partnerima kao plac za izgradnju remontnog centra za mega i super jahte. Država pritom, postupa na gotovo identičan način na koji je u u periodu 2006-2007 sprovela “privatizaciju” nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu koje je prodato Manku, zatvoreno i pretvoreno u plac za gradnju stanova i poslovnih prostora, a preko 470 radnika Arsenala ostalo je bez posla. Oko 200 radnika brodogradilišta Bijela formalno su takođe na Birou rada od kada je u njihovoj firmi na zahtjev Poreske uprave Crne Gore, prije dvadesetak dana uveden stečaj i od tada se na ulici bore za svoja prava – isplatu neisplaćenih zarada i drugih prinadležnosti, te dobijanje otrpemnina po kolektivnom ugovoru.

Photo: Boka News - Bijela
Photo: Boka News – Bijela

“Dok se radnici na ulici bore za svoja osnovna prava, nema mjesta kalkulacijama i oduglovačenju. Radnicima treba isplatiti ono što su pošteno i odgovorno zaradili, a nadležni treba da se zamisle o novom talasu priliva bokeljskih radnika na biroe rada. Iako je ispričana priča, dužni smo zbog sebe i potomaka još jednom poručiti onima koji odlučuju o sudbinama zaposlenih – ne može se gospodo, živjeti samo od turizma. Moramo imati privredu, jer je tržište suviše malo da bi svi živjeli od uslužnih djelatnosti.”- saopštila je “Matica Boke”. Ta NVO je konstatovala da uz ovakvu ekonomsku politiku Vlade Crne Gore “jedina perspektiva naše djece koja neće da budu baštovani i portiri stranim investitorima je da krenu trbuhom za kruhom, tražeći perspektivu u drugim sredinama”.

Najčitanije