8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Startovala najveća transjadranska regata, „Hiljadu ostrva“

Regata Hiljadu ostrva start Rijeka 17.septembar 2017.

Peta po redu velika međunarodna regata „Hiljadu ostrva“ na kursu od Rijeke do Tivta i nazad startovala je danas isplovljavanjem flote od 11 brodova –učesnika iz luke Rijeka.

Uživo praćenje utrke je na linku: Thousand Islands Race

Regata koja prolazi između više od 1.000 jadranskih ostrva jedri se na kursu za koji se može reći da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati, a ove godine na njoj učestvuju brodovi i poisade iz Crne Gore, Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Češke, Litvanije, Letonije, Čilea, Slovačke i Slovenije.

Format regate koju organizuju JK „Scor“ iz Rijeke i nautički centar Porto Montenegro iz Tivta, ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja: takmičenje se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Nakon starta prve etape iz Rijeke flota ploveći prema jugu, ostavlja sa svoje lijeve strane ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 nautičkih milja, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između ostrva i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 20. septembra, flota startuje u četvrtak 21. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, pri čemu jadranska ostrva jedrilice ostavljaju sa svoje desne strane.

Prije starta druge etape, zakazana je i regata „1000 ostrva + 2“, u srijedu 20. septembra, u akvatorijumu Boke Kotorske, što je idealna prilika za sve lokalne jedriličare da se takmiče u domaćem akvatorijumu sa internacionalnim jedrilicarima, a sa druge strane sjajna prezentacija zaliva Boke Kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Council-a od 2015. drži mađarska jerilica „Wild Joe“ sa vremmenom od 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14čvorova, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 čvirova, što je novi izazov za učesnike  ovogodipnje regate „Hiljadu ostrva“ i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.

 

Izvor:S.L

Najčitanije