16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari brod mornarice Australije danas jahta u Tivtu

Jahta PLAN B u Porto Montenegru
Jahta PLAN B u Porto Montenegru

Na mulo V marine Porto Montenegro u Tivtu ovih se dana vezala jedna od interesantnijih jahti što su do sada pohodile taj elitni nautički centar – 50 metara dugi brod „Plan B“ koji vije zastavu Kajmanskih ostrva.

Već na prvi pogled ovaj brod poznavaocima otkriva da je njegovo porijeklo daleko od načina na koji se stvaraju klasične jahte – naime, današnji „Plan B“ svoj je život započeo daleke 1973 godine u Vilijamstaunu gdje izgrađen kao specijalni hidrografski brod za potrebe Ratne mornarice Australije. Mornarica je novi brod nazvala „Flinders“ po kapetanu britanske RM Metjuu Flindersu (1774-1814) prvom čovjeku koji je oplovio australski kontinent. U narednih 25 godina HMAS „Flinders“ A-312 kako je glasilo puno ime i oznaka ovog ratnog broda, je obavio ogroman naučno-istraživački posao ispitujući i kartirajući vode Pacifika i Indijskog okeana uz australijske obale. Brod je 1998 godine Mornarica prodala jednom novozelandskom konzorcijumu koji je bivšeg „Flindersa“ u Melburnu podvrgnuo detaljnoj rekonstrukciji i pretvorio ga u ultraluksuznu tzv. explorer jahtu.

Koristeći činjenici da je riječ o veoma čvrstom i brodu odličnih maritimnih karakteristika koji je građen za teške pomoračke poslove u Ratnoj mornarici, novi vlasnici su bivšeg „Flindersa“ teškog 850 tona, samo „oplemenili“ kroz rekonstrukciju koju „potpisuje“ konzorcijum Tracey Barnier-Willis Design.

U stari hidrografski brod „udahnut“ je novi život, a jahta je dobila lukuszne kabine i salone u koje se može smjestiti do 12 putnika koje opslužuje 10 članova posade, čitav niz sadržaja za zabavu gostiju među kojima je set ukrcanih glisera, skutera i ostalih igrački za vodu posebno upečatljiv, a na jahtu je ugrađena i platforma za slijetanje helikoptera. Prije devet godina Novozelanđani su „Plan B“ prodali jednom američkom biznismenu koji je jahti zamijenio pogonski kompleks i dodatnim luksuzom oplemenio njenu unutrašnjost. Eksterijer broda, ofarban u tamno i svijetlo sive nijanse, posebno je upečatljiv i upućuje na nekadašnje vojno porijeklo ovog sada ultraluksuznog broda za uživanje privilegovanih.

Izvor:S. L.

Najčitanije