Starčević označio Novosela kao krivca zbog blokade magistrale

Policija saslušavala predsjednika MZ Krtoli zbog protesta Krtoljana prije mjesec ipo dana

Radovići - foto Boka News
Radovići – foto Boka News

Predsjednik Savjeta MZ Krtoli Ivan Starčević saslušan je u tivatskoj policiji zbog blokade saobraćaja na Jadranskoj magistrali, koju su Krtoljani sproveli prije mjesec ipo dana, nezadovoljni ignorantskim odnosom države na njihove zahtjeve vezane za slobodan pristup plaži Pržna – Plavi horizont.

Više od 200 mještana Krtola i Krašića 10.aprila oko podne je na 40-tak minuta, samoinicijativno blokiralo saobraćaj na jednoj od najpromertnijih raskrsnica u državi – kružnom toku na Jadranskoj magistrali između Tivta, Kotora i Budve. Oni su na taj način izrazili revolt što predstavnici lokalne uprave Tivta i Vlade Crne Gore nisu reagovali na više puta ponovljene zahtjeve mještana da se sastanu i riješe problem sa slobodnim pristupom javnosti najljepšoj plaži u Krtolima, a od koje indirektno živi veliki broj mještana koji se bave turizmom. Krtoljani su došli do ugovora o 30-togodišnjem zakupu te plaže koje je JP „Morsko dobro“ potpisalo sa kompanijom „Qatari Diar“, a koji Katarcima omogućava da zabrane pristup na minimum 70 odsto površine plaže Pržna svima osim klijentima i gostima svog budućeg stambeno-turističkog naselja koji „Qatari Diar“ namjerava graditi u zaleđu jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju. Njihov protest upozorenja 10.aprila na kotorskoj raskrsnici, tada su svojim prisutvom podržali i aktivisti NVO “Naša Akcija”, “Građanski savez nesvrstanih” i “Tivatska antikopcijska akcija”, kao i predstavnici političkih partija  “Bokeškog Foruma” i “Tivatske Akcije”.

Starčević koji je zajedno sa ostalim članovima MZ Krtoli bio na protestu, potvrdio nam je da je prije par dana, zbog toga saslušavan u tivatskoj policiji.

Blokada
Blokada

„Službenik policije me pozvao da dođem u stanicu da dam izjavu  povodom kako je on kazao, blokade saobraćaja 10. aprila. Kad sam došao tamo, predočio mi je da treba MZ Krtoli da preuzme ulogu da je bila organizator i da je “sve podignuto na viši nivo i da mora da se procesuira”. Istakao da je prekršen Zakon o javnim okupljanjima po  kome se protest mora prijaviti pet dana ranije, kao i da se ne smije  blokirati magistrala. Naglasio je da to “mora da ide kod sudije za prekršaje i da je “bolje tako nego da se procesuiraju 52 čovjeka koje oni imaju na spisku, sa spiskom svih  vozila koja su bila tamo”. Pošto je na protestu bilo oko 200 ljudi, pitao sam ga da li su to 52  “naša”,  dok su onih 148 “njihovih” pa se malo zbunio, ali je ja kraju ipak uzeo moju izjavu.”- ispričao nam je Starčević.

Njega je sasluavao inspektor Novak Ćeranić kome je Starčević ponovio genezu problema što traje još od kraja prošle godine i brojnih formalnih poziva mještana na sastanak upućenih sada već bivšem gradonačelniku Tivta Ivanu Novoselu (DPS) koji je on uporno izbjegavao još od 14. decembra.

Ivan Starčević
Ivan Starčević

Predsjednik MZ Krtoli negirao je da je ta instuticija organizovala protest mještana 10.aprila istakavši da su se on i ostali članovi Savjeta trudili da smanje i kanališu opravdani revolt  građana. Ipak, prema navodim Starčevića iz izjave koju je dao pred policijom, 10.aprila ujutro mještani su se okupili i sami predložili “da se krene na kruni tok, da se izađe iz auta i da se prelazi put na pješačkim prelazima, što nije nikakva blokada saobraćaja jer pješaci imaju pravo i prvenstvo prolaza da prelaze put na obilježenim pješačkim prelazima”.

“Smatramo da je četri mjeseca intenzivnog ignorisanja opravdanog zahtjeva mještana Krtola da se nadležni iz državnih službi i institucija pozabave našim životnim problemom i egzistencijom, isprovociralo ovakvo samoorganizovanje građana, jer ćutanje i nereagovanje administracije može da proizvede da građani iskoriste instituciju samopomoći.”- stoji u izjavi koju je Starčević dao pred policijom. On je kao glavnog krivca za sve što se dogodilo optužio bivšeg gradonačelnika Novosela “koji je izjavama o političkim i drugim manipulacijama, dodatno isprovocirao čitavu reakciju”.

Starčević je policiji rekao da članovi savjeta MZ Krtoli “idu tamo gdje idu i svi Krtoljani” zbog čega su 10.aprila i oni bili na kotorskoj raskrsnici i dodao da ga raduje što su se policijski inspektori “zainteresovali za ove aktivnosti jer će osnovni razlog za sva ova dešavanja, a to je ugovor o zakupu Plavih horizonata, uskoro biti na stolu državnog tužioca”.

1 komentar

  1. Duboki naklon Gospodinu Starčeviću. Divim se svemu što radite unatoč svim preprekama. – Mještanima Tivta i okoline želim da poručim: glasali ste za DPS. Izvolite sad.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.