13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Starčević – Dok se sud ne izjasni, nema uvođenja u posjed

Uvala Pržna
Uvala Pržna

Jedan od vlasnika zemljišta u komplaksu uvale Pržna – Plavi horizont u Krtolima, Ivan Starčević, ocijenjio je „neutemeljenom i napotpunom“ najavu premijera Mila Đukanovića da će katarski državni investicioni fon Qatari Diar (QD) ubrzo krenuti u izgradnju dugo očekivanog 350 miliona eura vrijednog, turističko-rezidencijalnog kompleksa na toj lokaciji. Đukanović je na sastanku Savjeta stranih investitora kazao da je “problem oko privatne imovine na Pržnoj riješen“ i da će QD „u roku od nekoliko sedmica da započne radove na kompleksu Plavi horizont.“

„Tako neutemeljene i nepotpune izjave, koje su vjerovatno date zbog dnevno političkih ciljeva, bi bilo realno očekivati od nekog službenika Vlade CG, nižeg ranga, ali ne i sa tako visokog nivoa. Stavljanjem svih vlasnika privatne svojine na Pržnoj, u isti koš, gdje se pominje neka imovina koja je već jednom kao prodata i pokušaj da se kao proda još jednom i slično, je čisto obmanjivanje javnosti, neosnovano optuživanje vlasnika koji su predmetnu imovinu stekli na pravno valjan način i traženje alibija za…. – dobro oni znaju za što!“- kazao je Starčevič. On je premijera pozvao da iznese podatke ko je to navodno od mještana po dva puta pokušao da proda svoju zemlju „jer najveći dio vlasnika navedene imovine čine časni i pošteni ljudi, pa takve apriori optužbe ne priliče osobi na tako visokom položaju.“

„Možda neko ima drugačiju percepciju privatne svojine, pa mu nešto smeta što je imovina na primorju stečena nasleđivanjem ili na drugi pravno valjan način, razlog da se vlasnici takve imovine bore svim zakonski raspoloživim sredstvima u odbrani iste, kao i razlog da se bore protiv pokušaja zloupotrebe Zakona o eksproprijaciji i institucije javnog-opšteg interesa države Crne Gore. Za početak, biće im vrlo teško da objasne razliku između „visoko opremljenih stambenih objekata za tržište“ i „luksuznih turističkih vila za tržište“, osim u dijelu da se za turističke vile ne plaćaju komunalije, a time budžet Opštine Tivat ostaje uskraćen za značajna sredstva, i da se za turističke vile sa 5 i više zvjezdica može utvrditi javni-opšti interes, ali i to uz određena ograničenja. Turistička naselja, hoteli kondo, apart i garni tipa, su isključeni iz te kategorije, a po UP Pržna II, očito je da se radi o kondo-naselju gdje će luksuzne turističke vile biti prodate na tržištu.“- kazao je Starčevič pitajući se gdje je tu opšti i javni interes po kome bi država za račun privatnog investitora u stanogradnju, trebalo da novcem poreskih obveznika, oduzima imovinu drugih građana Crne Gore.

Uvala Przna kompleks Plavi horizont
Uvala Przna kompleks Plavi horizont

On je u svoje i ime cijele porodice Starčevič kazao da je njihova imovina na Pržnoj čista i nesporna i da su već preduzeli sve zaokonom i Ustavom dozvoljene pravne radnje u odbrani svoje djedovine.

„Pokrenuli smo spor pred Upravnim sudom za poništenje odluke o utvrđenju javnog interesa na našim parcelama. Žalili smo se drugostepenom organu na rešenje o izuzimanju-eksproprijaciji, i tu smo od strane Ministarstva finansija kao drugostepenog organa, odbijeni, što se i dalo za očekivati jer kadiju tužiš, kadija ti sudi, tako da je sada u toku i pokretanje spora pred Upravnim sudom CG i po ovom slučaju.“- kazao je Starčevi dodajući da će tako Vlada imati dva aktivna spora pred Upravnim sudom za zemlju za koju premijer tvrdi da je vlasnički već riješena.

„Po dosadašnjem iskustvu, ti sporovi sigurno traju mnogo duže od nekoliko sedmica o kojima govori premijer. Ne znam po kom bi pravnom osnovu neko QD mogao da uvede u posjed, a da nisu ispunjeni svi uslovi po Zakonu o eksproprijaciji i drugim pozitivnim propisima. Živo smo zainteresovani da vidimo da li će crnogorski sudovi sudovi suditi po zakonu i savjesti ili po diktatu i pritisku. Nama u svakom slučaju, odgovara što veća ekspeditivnost i brzina u rešavanju jer, s obzirom na trenutnu situaciju u primjeni i sprovođenju zakona, veliki smo skeptici u zakonit ishod to jest nemamo nikakvih iluzija, i ono čemu se nadamo je supremacija međunarodnog prava u odnosu na domaće zakonodavstvo.“ – zaključio je Starčevi pitajući se zašto QD koga premijer hvali kao sjajnog investitora, do sada već nije izgradio ono što je “tvrdo obećao“ 2010 godine na području koji pokriva UP Pržno 1.

„Tamo su im riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, srušili su stari hotel itd.Taj novi hotelski kompleks koji su obećavali, je u septembru ove godine trebao biti otvoren. Možda je odgovor u izjavi “majke CG turizma”, koja sve zna, Žarka Radulovića, da se, po fizibiliti studiji, QD-u ne isplati započinjati projekat Pržno1 dok se ne završi projekat Pržno2. Ili po srpski -prvo ćemo da unapred prodamo vile, pa ćemo od tih para da gradimo vile i Projekat Pržno1- hotel.“ zaključio je Starčević, ističuli da to pod plaštom navodnog javnog interesa, treba da ide preko leđa domicilnog stanovništva u Krtolima i njegove nesporne privatne imovine.

Izvor:S. L.

Najčitanije