15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Stara maslina u Baru puna roda – u Boki slaba berba

maslina info bar
Stara maslina Bar-foto Bar info

Lijepa vijest stiže iz Bara, Stara maslina je puna roda. Zanimljivo, na okolnim stablima maslina ništa. Još kad bi se ostvarila ona dugo pominjana ideja o cijeđenju i pakovanju ulja samo sa njenog stabla, uz adekvatnu cijenu, dobit bi bila sasvim solidna, prenosi Radio Bar.

Stara maslina, simbol Bara, najstarije je stablo u Evropi – živi preko 2.000 godina. Nalazi se u naselju Mirovica na petom kilometru od Bara ka Ulcinju. Ovaj spomenik prirode je stariji od bilo kojeg pisanog spomenika o Baru i njegovim žiteljima.

Stara maslina na Mirovici je spomenik prirode zakonom zaštićen 1963. godine. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica i na tom mjestu dolazilo je do pomirenja.

Maslinarsko društvo Boka – Brati ili čekati

Obišli smo neke maslinjake u Boki i razgovarali sa maslinarima od Luštice i Savine u opštini Herceg Novi i Špulja  prema granici sa Hrvatskom, preko Morinja i Risna, do Radovića (Tivat), Kavča i Gornjeg Grblja i Zagore u opštini Kotor do granice sa opštinom Budva.

Najprije na Savini (tamo je prvo i cvjetala), desetak dana kasnije i u drugim krajevima Boke, a najkasnije na višim nadmorskim visinama i u zasadima Žutice, plodovi su naglo počeli mijenjati boju.

Od zelenih, preko šarenih, do tamnih, u boji sorte. Svako bi pomislio da je vrijeme berbi. Ali, da li je stvarno tako ili je zbog velikih uša i ekstremno visokih temperatura, uz pomoć ovih kiša, došlo do značajne promjene u izgledu ploda, koji može zavarati nestrpljivog berača.

Da li je završeno ,,nakupljanje” ulja i da li je ono takvog kvaliteta da opravdava raniju berbu. Stiskanjem ploda između dva prsta, može se vidjeti više vode nego ulja, a kod većine uzoraka, koštica se ne odvaja lako od mesa ploda.

Ranijom (ali ne preuranjenom) berbom, postižemo više ciljeva:

1.Beremo zdrav plod što je uslov za najbolji kvalitet

2.Izbjegavamo napad treće generacije maslinine muve (ova godina nije bila povoljna za razvoj ove štetočine)

3.Koristimo lijepo vrijeme i povećavamo efikasnost u radu

4.Obezbjeđujemo biljci dovoljno dug period za mirovanje i obnovu energije za naredni biološki ciklus (ona ranije i obilnije cvjeta na redne godine)

Ali:Dobijamo male količine ulja koje se teže odvaja i obiluje polifenolima ali i vodom koja kasnije utiče na kvalitet ulja.

Zato treba pratiti stanje u maslinjacima, redovno, svakog dana, ako se uoči bilo kakva negativna pojava (opadnje ploda, štetočine…) reagovati odmah.

Berbu i preradu izvršiti u jednom danu i ne odmah nakon kiša.

Provjeriti kvalitet u laboratoriji u Baru i Institutu za javno zdravlje.

Nakon mjesec dana čuvanja u prohromskim sudovima radi taloženja, flaširati u tamne boce, zatvoriti i čuvati u tamnoj, suvoj prostoriji, na temperaturi od oko 18-20

Na imanju Justa Rugela, člana Društva koji ulaže mnogo rada i sredstava u održavanje maslinjaka u Radovićima može se primijetiti razlika kako u rodnosti stabala, tako i pojedinih djelova jednog istog stabla, što je pojava gotovo u svim maslinjacima u Boki, pa se ne može sa sigurnošću procijeniti količina ovogodišnjeg roda.

Na drugom kraju Boke, u maslinjaku u Zagori, neće biti berbe. Ploda gotovo da nema.

Jedno je sigurno, svaki maslinjak je svijet za sebe, a svaki maslinar mora biti dobar gospodar i sam procijeniti (ili koristiti formulu za izračunavanje indeksa zrelosti).

Budući da smo u Društvu pristupali berbi u različito vrijeme,govori da je najbolje brati maslinu kada se od nje može dobiti najviše ulja, najboljeg kvaliteta. To svakako nije preuranjena berba, ali nikako ni kasna.

U periodu između sredine oktobra i sredine novembra, možemo očekivati maksimalan kvalitet maslinovog ulja u pristojnim količinama. Naravno, pod uslovom da su svi drugi faktori ispunjeni.

maslina 1

Mlinovi u Boki: 

  1. Čelanović – Kavču (Kotor)-Petar Čelanović………………… 067 340 022
  2. Moric – Luštica (Herceg Novi)-Ilija Moric…………………….067 603 535
  3. MDBoka-radanovići (Kotor)- Novak Đukić…………………..067 368 825
  4. Kameni mlin Pelinovo (Kotor)-Jovan Pavleža……………….069 061 190
  5. Novi kameni mlin Pelinovo (Kotor)-Rajko Spasojević………068 866 182

 

 

 

 

Najčitanije