8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stambena zgrada niče na parkovskoj površini ?

Dobrota
Dobrota

Stanari nekadašnjeg „Jugooceanijinog“ stambenog naselja na Plagentima u Dobroti uzmenireni su nezvaničnom najavom da će novi vlasnici dijela zelene površine u dvorištu tih zgrada uskoro na tom mjestu izgraditi veliku novu stambenu zgradu. Oni su se tim povodom obratili medijima, ističući da u važećoj planskoj dokumentaciji nema osnova za gradnju na površini koja se nalazi u dvorištu njihovih zgrada i koja je namijenjena za park i zelene površine.

„Stanovi koje je u Plegentima za svoje radnike podigla nekadašnja brodaraska kompanija „Jugooceanija“ otkupljeni su i postali su privatno vlasništvo stanara devedesetih godina prošlog vijeka, ali zemlja između zgrada ostaje vlasništvo „Jugooceanije“. Kao i preostalu imovinu kompanije, zemljište 2012 preuzima Vlada Crne Gore i tada počinju naši problemi.“- kazali su stanari naselja Plagenti- blok D, dostavljajući nam i obilnu dokumentaciju. Iz velike katarstarske parcela 1995 površine preko 9.800 kvadarata, a koja se nalazi oko njihovih zgrada sa namjenom „park (površina za pejsažno urešenje i javne namjene)“, nedavno je odlukom Privrednog suda u Podgorici, izdvojena manja parcela površine 440 kvadrata. Ta parcela dobila je novu oznaku 1995/2 i nalazi se na najatraktivnijem dijelu cijelog placa – između posljednjih „Jugooceanijinih“ stambenih zgrada prema moru i obalnog puta kroz Dobrotu, odmah uz ogradu kompleksa Instituta za biologiju mora. Kao njeni korisnici u katastru su 25.marta upisani Kotorani Žarko Iković i Valentin Radulović, a osnov sticanja tog prava je kako se navodi, „odluka državnog organa“.

Sporna nova parcela 1995/2 zvanično još nije promijenila svoju dosadašnju namjenu – park i zelena površina, ali stanari Bloka D u Plegentima tvrde da se novi vlansici već pripremaju da na njoj grade novu veliku stambenu zgradu.

„Pitamo se zasto pored tolike zemlje nekome treba komadić od 440m2 i zasto hoće da zazida naše balkone kako bi sebi priuštio luksuz ? To nam liči na ukopavanje živih ljudi. Da li će nas neko sjutra izbaciti iz naših stanova, samo zato što već decenijama živimo na lokaciji koja je pored mora na koju su pojedinci u državnoj vlasti položili svoje ruke ? »- naveli su stanari Bloka D u pisanom obraćanju tvrdeći da su već izloženi prijetnjama i da se u kasnim večernjim satima, pod okriljem mraka, premjerava zemlja na novoj parceli ispod njihovih balkona.

« Pitamo se zasto to rade noću i zasto se kriju ? To nam uliva još veći strah i nepovjerenje u moguće mirno riješavanje cijele situacije, i javlja nam se sumnjaa da će gradnja otpočeti onako na prepad, preko noći. Stanovnici ostalih okolnih blokova se takodje boje da će se ista stvar desiti i sa zemljištem ispred njihovih balkona.”- tvrde stanari pitajući se kako je Privredni sud u Podgorici uopšte mogao donijeti odluku o preparcelizaciji dvorišta njihovih zgrada I pritom formirati novu parcelu koja ne zadovoljava DUP-om za Dobroru tražene uslove da bi se na njoj moglo išta graditi. Stanari su se ovim povodom obratili MZ Dobrota i rukovodstvu Opštine Kotor.

“Na koji način je “Jugooceanija” Kotor mogla da raspolaže (krčmi) imovinom koju su njeni radnici mukom sticali po svjetskim morima i okeanima, a sve u cilju poboljšanja života ne samo njih nego čitave zajednice? Da li ova prodaja znači da su Opština Kotor i država Crna Gora u obavezi da prodatu nepokretnost valorizuju urbanizacijom ili kako to NVO sektor naziva betonizacijom kako bi pojedinci ostvarili lični profit na štetu šire zajednice? Da li ćete nakon ovog pisma-zahtjeva preduzeti mjere zaštite svojih građana koje predstavljate i na koji način? Svjesni smo da lokalna uprava nije mogla imati uticaja na raspolaganje ‘Jugooceanije’ Kotor ali takođe Vas molimo da o istom obavijestite Ministarstvo finansija Crne Gore, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja Crne Gore, a po potrebi i Osnovno državno tužilaštvo kako bi se ispitala predmetna prodaja (ovlašćenje o prodaji kojom se krčmi imovina ‘Jugooceanije’ Kotor).”-stoji u pismu koju su stanari Bloka D uputili gradonačelniku Kotora dr Aleksandru Stjepčeviću.

Dobrota
Dobrota

Iz Opštine su tim povdom, saopštili da lokalna uprava nije mogla uticati na odluku Privrednog suda u Podgorici o predaji dijela imovine “Jugooceanije” kao dužnika, iz februara ove godine, iz čega je i nastala nova sporna parcela 1995/2. Lokalna uprava tvrdi da se po važećem DUP-u na novoj parceli ne može graditi, bez mijenjanja cijelog planskog dokumenta.

“U slučaju da se pokrene inicijativa za izmjenu planskog dokumenta DUP-a Dobrota, a imajući u vidu prvobitnu namjenu, Opština Kotor neće biti saglasna sa istim.”- kažu iz Opštine.

Privredni sud: Prodata zemlja da se namiri povjerilac propale brodarske kompanije

Iz Privrednog suda u Podgorici na pitanja kako je nastala sporna parcela u Dobroti i kako je došla u posjed aktuelne dvojice vlansika, saopšteno da je to rezultat njene sudske prodaje radi namirenja potraživanja jednog od povjerilaca “Jugooceanije”.

Pred ovim sudom u toku je postupak sprovođenja izvršenja po rješenju o izvršenju I.br. 2321/08 od 08.10.2008. godine, u pravnoj stvari izvršnog povjerioca Nikolić Radivoja iz Kotora, protiv izvršnog dužnika “Jugooceanija” AD Kotor. Postupak se vodi radi naplate novčanog potraživanja, po osnovu pravosnažne i izvršne presude ovog suda P.br. 814/00 od 14.03.2006. godine. Prodaja dijela imovine izvršnog dužnika-“Jugooceanije” AD Kotor, izvršena je u postupku sprovođenja rješenja o izvršenju ovog suda radi naplate novčanog potraživanja izvršnog povjerioca u ukupnom iznosu od 74.150,58 €, koji iznos obuhvata glavni dug, kamatu i troškove postupka, a koja prodaja je izvršena usmenim i javnim nadmetanjem u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.“- saopštila je sekretar Privrednog suda Snežana Grujić.

Brajović ćuti o sudbini imovine „Jugooceanije“

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja u čijoj je nadlenosti bila „Jugooceanija“ ni nakon pet dana nije odgovorilo na pitanja u vezi izdvajanja sporne parcele iz velikog zemljišnog kompleksa koji je i dalje u vlasništvu „Jugooceanije“ u Dobroti. Iz resora ministra Brajovića, kao i prije mjesec dana kada smo ih pitali za sudbinu arhive „Jugooceanije“ koju iz provaljenog objekta na Vrmcu razvlače lopovi i uništavaju glodari, odćutali su odgovore na pitanja ko, kao i zašto ovako pomalo „čerupa“ preostale nekretnine u vlasništvu propalog kotorskog državnog brodara.

 

Najčitanije