9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Šta se krije iza najavljene privatizacije Aerodroma Crne Gore

Aerodrom Tivat – foto www.airliners.net

Povodom najave privatizacijie aerodroma u Tivtu zvaničnim saopštenjem obratio se predsjednik OO Demos-a – Tivat,   Igor Jovović.

“Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) traži finansijsku garanciju od države za veoma povoljan kredit koji bi bio namijenjen rekonstrukciji i unaprijeđenju kapaciteta Aerodroma Tivat. Uslov za ovaj kredit je jedan propratni sporazum koji bi garantovao da će aerodrom Tivat nakon rekonstrukcije, najmanje još deset godina ostati u državnoj svojini. Navodeći sumanuta opravdanja, iz Vlade dovode u zabludu građane zašto se ovakav kredit ne treba prihvatiti, dok iz mjeseca u mjesec zadužuju državu Crnu Goru nepovoljnim kreditima, koji se servisiraju samo novim i sve skupljim zaduženjima. S obzirom da na Aerodromu Tivat postoje i neriješena imovinska pitanja, već možemo sumnjati na pojavu još jednog u nizu sumnjivih investitora koji bi upravljao ovim vrijednim resursom naše države. No, ovo nije jedini razlog što DPS predlaže privatizaciju aerodroma.

Najava te privatizacije još jedan je u nizu pokazatelja kako građani Crne Gore plaćaju ceh i zbog koalicionih aranžmana ove vlasti. Budući da su Aerodromi Crne Gori u opasnosti od kadrova koji ih vode, a da DPS kako bi zadovoljio apetite svojih koalicionih partnera ima ogromne probleme u raspodjeli radnih mjesta u ovom preduzeću, pojavila se ideja o privatizaciji.

Aerodromi na kojima rade uglavnom kadrovi koji stiču licence tako što im kadrovi ACV-a diktiraju kako da ispune testove za module koje polažu kao dokaz da će odgovorno brinuti o sigurnosti putnika su samo početak tužnog i opasnog stanja koje vlada u ovom preduzeću.Listu zaposlenih za sezonske poslove na aerodromu sastavljaju u vladajućim strankama. Bilo kakva vrsta ozbiljne provjere ili intervjua nikada nijesu bili potrebni. Istina je da je ovo dovelo i do prvih sukoba između SD-a i HGI-a, koji na kraju većinu svojih interesa ostvare, dok je DPS, iako najjača među ove tri partije sa oligarhijskim tendencijama, prisiljena da se povuče i ustupi im određeni broj mjesta do tada namijenjenih njihovim kadrovima ili bolje reći aktivistima.

Igor Jovović

Nepotizam u ovom slučaju ide dotle da se već pola decenije odlaže usvajanje sistematizacije radnih mjesta. Razlog je što bi nova sistematizacijaznačila sklanjanje sa najbolje plaćenih pozicija rodbine, kumova i prijatelja sadašnjih i penzionisanih direktora i pomoćnika, koji u tom slučaju ne bi ispunjavali uslove za obavljanje aktivnosti koje su im sada povjerene.

Ukoliko se, za rad partikularnih i pojednih investitora nastavi tendencija neplaniranih privatizacija državnih resursa i imovine, crnogorsko primorje se ozbiljno kandiduje za status eksteritorijalne zone za sve građane koji nisu umiješani u partijske kombinatorike i „razvojne“ vizije sumnjivih investitora” – kaže se u sopštenju Igora Jovovića, predjednika OO DEMOS – Tivat.

Najčitanije