12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Srušen objekat stare škole u centru Tivta

Stara škola rušenje
Stara škola rušenje foto B.Krstović

Kompanija „Olive investment“ iz Tivta srušila je objekat stare škole iznad magistrale na putu prema Tripovićima, jer će na toj lokaciji uskoro početi izgradnju malog kondo hotela ranga pet zvjezdica.

Ta firma dobila je 14.novembra od Ministarstva održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu za „rekonstrukciju objekta namjene kondo hotel sa pet zvjezdica“, na katastarskoj parceli 2355/1 KO Tivat u zahvatu DUP-a „Gornji Kalimanj“.  U popisu dokumnetacije na osnovu koje je ta dozvola izdata, pored ostaloga, navodi se i „saglasnost za građenje“ koju je investitoru 11.novembra izdala Direkcija za imovinu i zastupanje Opštine Tivat, kao i „saglasnost za građenje“ koje mu je dva dana ranije izdao tivatski odbor Udruženja boraca NOR-a i antifašiste, jer se gradilište nalazi odmah pored Spomenika palim borcima.

Stara škola rušenje
Stara škola rušenje

Na ovom mjestu, prema građevinskoj dozvoli, nići će kondo-hotel spratnosti podrum, suteren, prizemlje i tri sprata, ukupne površine nešto preko 3 hiljade kvadrata, a po projektu nekoliko biroa iz Podgorice i Herceg Novog i vodećeg projektanta, arhitekte Ivana Miloševića.

Plac i zgradu stare škole inače, „Olive investment“ iza koje stoji većinom ruski kapital, kupila je prije nekoliko godina od tivatske firme „Samcommerc“ kojoj je taj nekada javni objekat prije 18 godina prodala Opština Tivat.

Stara škola rušenje
Stara škola rušenje

Reprezentativna velika, ali zapuštena kamena zgrada koja se nalazila na platou iznad Jadranske magistrale preko puta stare zgrade Opštine Tivat, uz put za naselje Tripovići, izgrađena je 1898. godine, da bi 1929. bila dograđena sa još jednim krilom prema istoku.

Stara škola rušenje
Stara škola rušenje

Škola je van funkcije od zemljotresa 1979 i od tada nije obnovljena. Prije tačno dvije godine lokalna uprava je organizovala  konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju  tog objekta u kondo-hotel, na kome je  pobijedio je rad pod šifrom „Old school hotel“ – autora „AIM Studio“ d.o.o. Podgorica, odnosno arhitekte Ivan Miloševića.

Izvor:S. L.

Najčitanije