20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

I srednjoškolci remontovali “Jadran”

Srednjoškolci remontuju "Jadran"
Srednjoškolci remontuju “Jadran”

Oko 200 od ukupno 600 učenika svih razreda Srednje pomorske škole u Kotoru, tokom aprila i prve polovine maja, odrađujući obavezni dio praktične nastave, učestvovali su u remontu školskog broda “Jadran”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Kotorski srednjoškolci dali su time svoj doprinos zahtjevnom poslu, nakon čijeg će okončanja legendarni jedrenjak zasjati novim sjajem i ponovo zaploviti punim jedrima.

“Pod budnim okom članova posade broda i uz njihove instrukcije, učenici su obavljali manje stručne poslove, poput šmirglanja i farbanja brodskih dijelova. To su odradili savjesno i temeljno, za šta su zaslužili najviše ocjene i od svojih “domaćina” i od svojih profesora”, navodi se u saopštenju.

Ovakav program praktične nastave odrađen je zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Mornarice Vojske Crne Gore i Srednje pomorske škole iz Kotora.

Srednjoškolci remontuju "Jadran"
Srednjoškolci remontuju “Jadran”

Budući moreplovci su u Bijelu, gdje se nalazi jedrenjak, dolazili školskim autobusom, u grupama od 12 do 15. Oni su na ovaj način dotakli i dio burne istorije ovog broda, koji je izgrađen u brodogradilištu “H. C. Stulken Sohn” u Hamburgu još 1933. godine, i koji je stizao čak do Njujorka i Bostona.

Profesor Risto Miranović, inače stari morski vuk, izuzetno je zadovoljan saradnjom sa Mornaricom Vojske Crne Gore.

“O brodu se najviše nauči dok je u remontu, jer je to izuzetna prilika da se upozna sistem funkcionisanja broda i upozna sa njegovim elementima”, smatra Miranović.

Srednjoškolci remontuju "Jadran"
Srednjoškolci remontuju “Jadran”

Poručnik fregate, Đorđe Cvetičanin, kaže da je izuzetno zadovoljan načinom na koji su učenici prišli obavezama. On ističe da saradnja Mornarice i Srednje pomorske škole iz Kotora, koja je postojala i ranije, nikada nije bila intenzivna i korisna za đake kao ove godine.

Srednjoškolci remontuju "Jadran"
Srednjoškolci remontuju “Jadran”

“Dijelove broda na kojima su radili, planirali smo pomno, u odnosu na smjer koji dijete pohađa. Ovoga puta, nije riječ o običnom remontu, već se može smatrati pravom rekonstrukcijom broda. Promijenjena je brodska mašina, kompletne instalacije, stavljen je novi generator… Radovi na brodu privode se kraju i ’Jadran’ će nakon njih, biti kao nov. Dio zasluge za to pripada i učenicima Srednje pomorske škole. Siguran sam da će im ovo iskustvo biti od ogromne koristi kada jednog dana budu plovili i postali ono za što se školuju”, kaže Cvetičanin.

Inače, školski brod “Jadran” ima stalnu posadu koju čine pet oficira, 25 podoficira i pet mornara.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije