10 C
Kotor

Slušaj online radio

Srednja pomorska škola Kotor obilježila jubilej filmom o pomorcima „Modri kavez“

Srednja pomorska škola Kotor, sinoć je obilježila 167 godina postojanja, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma o pomorcima „Modri kavez“, splitske rediteljice Brune Bajić, u kinu Boka.

Brojne zvanice pozdavio je direktor Veljko Botica.

„Nadamo se da će, kako i predviđa plan i program razvoja do 2020. godine, pomorac iz Crne Gore pronaći u našoj školi sve ono što mu je potrebno, u smislu profesionalnog razvoja, od početka pa do zadnje godine plovidbe. Mislim da smo, u tom pogledu, na dobrom putu. Prvi predstojeći korak je vraćanje Više pomorske škole za koju smo aplicirali. Nadamo se da ćemo do 2017. godine,školi ponovo vratiti ime koje je nekada imala i nazavati je Pomorskom akademijom“ – kazao je Botica.

Mlada splitska rediteljica Bruna Bajić zahvalila se Srednjoj pomorskoj školi iz Kotora  koja je prepoznala njen stvaralački rad i ukazala na bogatu pomorsku tradiciju koja povezuje Kotor sa Splitom i Dalmacijom.

Modri kavez je dokumentarac koji je posvećen emotivnom životu pomoraca i svih nas. Radeći  ovaj film, pokušavala sam izdvojiti sve ono što nas veže i ono što nas razdvaja. Trideset godina tata je bio na moru, trideset godina smo se opraštali, pozdravljali, čekali, nove godine dočekivali na radio željama, trideset godina smo živjeli odvojeno, a u stvari duboko povezani…“ – između ostalog poručila je rediteljica Bajić.

Film prati i knjiga Rediteljski memoari – put u Modri kavez koja donosi lično iskustvo i govori o tome kako je film nastajao.

Proslavi su prisustvovali ministar pomorstva i veza Ivan Brajović, komandant VCG Darko Vuković, direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, direktor TO Kotor Mirza Krcić i druge zvanice.

Za zainteresovane građane, „Modri kavez” će danas,  s početkom u 17.30, biti prikazan u kinu „Boka” – Kotor i s početkom u 20 sati, u tivatskom Centru za kulturu. Ulaz je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti u Centrima za kulturu u Kotoru i Tivtu.

Najčitanije