13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Srce Svetog Leopolda ponovo je zakucalo u srcu Boke Kotorske

U popodnevnim satima, u subotu 16. septembra, ponovo se okupio veliki broj vjernika i hodočasnika u parku Boka  u Herceg-Novom, koji su došli da prisustvuju oproštajnoj svetoj misi i isprate sv. Leopolda. Dirnuti ovim događajem koji je povezao i katolike i pravoslavce, vjernici su u molitvenoj tišini i sa sličicama sveca u rukama, prisustvovali svetoj misi koju je predvodio kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić.

U svom nadahnutom obraćanju prisutnima, kotorski biskup je naglasio:

“Mi znamo da je naš Sveti Leopold Bogdan Mandić kad god je došao u posjetu svom rodnom gradu posjetio i otok Gospu od Škrpjela. Gospu je nazivao svojom Gospodaricom. Hvala svima onima koji su pomogli da se ovo ostvari, ovaj događaj dolaska Svetog Leopolda. Dragi hodočasnici, vjernici osjećam tu radost koja je u vama, tu radost koja je strujala i juče, sinoć u bdjenju, a evo i na kraju ovoga dana kada ćemo ispratiti našeg Leopolda, kada će ta radost ostati trajno u nama…“ – kazao je biskup Janjić.

Uslijedio je oproštaj koji su prisutni ispratili dostojanstveno i vidno dirnuti, kao da ispraćaju svoga najbližega. U želji da se sveti Leopold opet vrati u svoj zavičaj u kome je i odrastao i boravio do šesnaeste godine, neki su izgovorili da ne treba ponovo čekati devedeset godina, a drugi, opet, da je mogao i da ostane jer se vratio svome domu, što mu je i bila želja.

Sa upaljenim svijećama u rukama, vjernici, hodočasnici, časne sestre, odred Bokeljske mornarice, gradonačelnik i predsjednik SO Herceg-Novi, volonteri Croce Verde,  hor libertas iz Dubrovnika, kapucini iz Padove, krenuli su u procesiju koja je pratila kombi sa svečevim relikvijama.

Još jednom je Leopold Bogdan prošao gradom u kojem mu je ostalo srce, a povorka se zaustavila pored crkve sv. Jeronima u kojoj je davne 1866. godine  bio kršten. Pozdravila su ga zvona sa crkve i vjernici koji su mahali i zahvaljivali požrtvovanim i nesebičnim volonterima, a oni uzvraćali zahvalu za gostoprimstvo. Čuo se i uzvik: “Živio sveti Leopold” koji je bio popraćen aplauzom. Svi prisutni su se dostojanstveno razišli, oplemenjeni osjećanjem zajedništva, razmišljajući, vjerovatno, zašto svetac nije ostao u Herceg-Novom, da bude na duhovnu korist svome narodu?!

Tijelo Svetog Leopolda večeras su dočekali Dubrovčani, sutra će vjernici Splita i Rijeke, nakon čega će biti vraćeno svetilištu u Padovi.

Najčitanije