18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Spremaju se za obranu južne granice od izbjeglica

GP Konfin
GP Konfin

Oko dvadesetak kombija s preko 160 interventnih policajaca stiglo je u bazu u Plat, a njihov dolazak se povezuje s, ukoliko bude potrebno, fizičkom obranom granice na jugu prema kojoj su se uputile izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka. To je neslužbena informacija koju nam nitko nije želio službeno potvrditi, ali je zaključak u kontekstu informacije da je južna izbjeglička ruta postala aktualna te da se u Albaniji s namjerom da pređu granicu prema Crnoj Gori nalazi oko 2000 izbjeglica iz spomenutih zemalja, piše portal dubrovnik.net

U prilog tome ide i izjava crnogorske ministrice vanjskih poslova, da je Crna Gora spremana te da će prvi kamp za prihvat i transport izbjeglica do granice s Hrvatskom biti u mjestu Krenza.

Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama nekoliko hiljada izbjeglica trenutno se nalazi u Albaniji, a njihova namjera je preko Crne Gore, potom i Hrvatske doći do željene zapadne Europe, prije svega Njemačke.

“Tisuću šatora, dvadesetak autoprijevoznika i 600 ljudi spremno je za prihvat, evidentiranje i transport izbjeglica do granice sa Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo tko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbjeglice budu dočekane i ispraćene humano i ljudski. Prvi kamp trebao bi niknuti u mjestu Krenza, u blizini prijelaza Božaj. Spremamo se za prihvat do dvije hiljade ljudi. Imamo 17 autobusa na raspolaganju i nešto kombija za manji prijevoz. Što se ljudstva tiče, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Crveni križ i vojska imat će 500 do 600 ljudi. Od trenutka kad stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori, državi će biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka”, izjevila je jučer poslijepodne ministrica rada i socijalne skrbi Crne Gore  Zorica Kovačević.

Radovi “koji su bili, pa nisu bili” – ovisno o političkoj opciji koja je o njima govorila – očito su ipak bili poduzimani s razlogom, no, državna vrhuška je zasad stava kako izbjeglice, ako krenu južnom rutom, na hrvatski jug neće biti puštene. Upravo s time povezan je dolazak tolikog broja interventnih vozila i policajaca na jug Hrvatske.

www.dubrovnik.net

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije