Sporazum o međunarodnom upravljanju lokacijom pod zaštitom UNESCO-a „Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka“

Bergamo potpisivanje sporazuma

Sporazum između Italije, Hrvatske i Crne Gore o međunarodnom upravljanju lokacijom pod zaštitom UNESCO-a „Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka“ potpisan je u Bergamu (Italija) u utorak. 

Sporazum su potpisali predstavnici šest gradova čija se kulturna dobra nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. U ime Opštine Kotor sporazum je potpisao predsjednik Vladimir Jokić. Podsjećamo, nakon upisa na Listu svjetske baštine UNESCO-a u Krakovu u julu ove godine, Kotorska tvrđava postala je dio multinacionalne serijske nominacije venecijanskih utvrđenja 16. i 17. vijeka.

Desetogodišnji rad Vlada Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s regionalnim i lokalnim zajednicama, krunisan je uspjehom, pa je 9. jula ove godine transnacionalna lokacija „Venecijanski odbrambeni sistem 16. i 17. vijeka“ uvrštena na UNESCO-vu  listu Svjetske baštine.

Bergamo – Vladimir Jokic

Izražavajući zadovoljstvo tim povodom, juče su Ministarstva kulture Italije, Hrvatske i Crne Gore, zajedno s gradovima Bergamo, Peschiera del Garda, Palmanova, Zadar, Kotor i Šibensko-Kninskom županijom, potvrdila aktivnosti već preduzete i definisane Memorandumom o razumijevanju, koji su ministarstva kulture pomenutih država potpisala 1. decembra 2015. u Rimu. Time je zvanično počelo zajedničko upravljanje novom lokacijom koje će obavljati Međunarodna grupa za koordinaciju koju čine predstavnici Ministarstava kulture i lokalnih zajednica kao i predstavnici Stalnog sekretarijata u gradu Bergamu.

Bergamo sporazum

Ministarstva kulture i gradonačelnici šest gradova svjesni su kulturnog značaja koje će donijeti zajedničko upravljanje novom lokacijom, uspostavljanje novih prijateljskih veza, kao i saradnja među uključenim narodima.

 

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.