15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Špic nautičke sezone privukao dosta velikih jahti

Špic nautičke sezone obilježavaju sve učestaliji dolasci velikih jahti u tivatsku marinu Porto Montenegro. Samo na mulu 1 predviđenom za superjahte, juče je bilo vezano 12 velikih brodova, a još nekoliko jahti koje dimenzijama spadaju u tu kategoriju, smješteno je po drugim djelovima Porto Montenegra.

Među brodovima vezanim na mulu 1, veličinom prednjači 73 metarska jahta „Laurel“ američkog milijardera Toma Glisanoa, vlasnika finansijke kompanije „Paychex“, a tu su i ništa manje impresivna 63 metra duga tzv.ekspedicijska jahta „Polar Star“ ili 47-metara duga ultramoderna jahta „2 Ladies“, proizvod italijanskog brodogradilišta „Rossi Navi“ iz Vijaređa. Tu su i dva broda iz čuvene arapske „Zlatne flote“ jahti – brodovi „Golden Shadow“ od 67 metara i „Golden Osprey“ duga 30 metara, te fascinantno dizejnirani italijanski brod „Seakid“ dugačak 45 metara. Ukupno je samo na ovih oko 400 metara dužine obale Porto Montenegra, vezano jahti vrijednih preko 350 miliona eura, a svakodnevno u tivatsku marinu dolazi i iz nje isplovljava u prosjeku između 10 i 15 većih ili manjih jahti.

Od prije par dana u Porto Montenegru boravi i jahta većinskog vlansika tog nautilkog centra Pitera Manka, 45-metarski brod „Golden Eagle“ koji je nedavno u Španiji završio višemjesečni veliki remont sa rekonstrukcijom. Mank je prije par dana u Tivat je doputovao avionom iz Toronta i trenutno svojom jahtom krstari uz obalu Crnogorskog primorja.

U Porto Montenegru je vezana i jahta nesvakidašnjeg dizajna „JoyMe“, brod dug 50 metara koji je prije par godina izgrađen u Hrvatskoj, a vlasnik joj je srpski „kralj posuđa“ Filip Zepter.

Najčitanije