14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Speleološko veče u H.Novom

speleološko veče
speleološko veče

U Herceg Novom je sinoć uspješno realizovano Speleološko veče, u organizaciji Planinarskog kluba “Subra” i NVO “Orka”, a u okviru zajedničkog kalendara dešavanja “Zimski gušti na Orjenu”, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Pred 30-ak okupljenih veče je otvorio Željko Starčević, v.d. rukovodioca Agencije, nakon kojeg je inspirativno predavanje uz projekciju, održao speleolog, član “Subre” Danilo Brajović.

Predavanje je bilo prilagođeno onima koji tek ulaze u svijet speleologije, sa nizom korisnih i iznad svega atraktivnih podataka iz ove sportsko-naučne discipline. Uz Novljane, događaju su prisustvovali gosti iz Tivta i Dubrovnika – članovi planinarskih klubova “Subra”, “Niskogorci” i “Pestingrad”, te Hrvatskog planinarskog društva “Sniježnica”, kao i predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, Dragan Bulatović (Podgorica), koji je prethodno održao radni sastanak sa domaćim planinarima.

speleološko veče
speleološko veče

Danas slijedi prezentacija speleologije i njenih tehnika rada na terenu, na poligonu na brdu Šilobod u okolini sela Kameno. Okupljanje zainteresovanih koji žele da se okušaju u ovoj disciplini, zakazano je za subotu u 9 h na odmorištu “Kotobiljski izvor”, koje se nalazi na 10-ak minuta vožnje od Meljina, idući putem za Trebinje.

Najčitanije