11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Spektakularan novogodišnji koncert – Fažo i Belan oduševili…

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat sinoć je u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu Tivat – Dom „Gracija Petković“, održalo tradicionalni Novogodišnji koncert, koji je ujedno bio i humanitarni za pomoć tivćanki Mirjani Krstičević.

Pod dirigentskom palicom Aleksandra Mandića, tivatski gradski orkestar limene muzike priredio je predivan ugođaj. Koncert je započeo maršom „Marjane, Marjane”, za koji su mnogi mislili da je dalmatinski, a u stvari napisao ga je Bokelj, Antuna Kopitovićev, kazao je voditelj programa Mašo Čekić.

Na programu je bila i „Konoba” Slobodana Kovačevića, uz Štrausove marševe, valcere, kao i popularne melodije poput New York – New York, Frenka Sinatre, kompozicije klasika popularne muzike, kao što su ABBA i Boney M, a za kraj neizbježni Radetski marš.

Ugođaj novogodišnjeg koncerta GPD “Tivat” kao posebni gost upotpunila je tivatska ženska klapa „Bellezza”.

Prisutne je pozdravio predsjednik GPD “Tivat” Boris Lanceroti koji je podsjetio na tradiciju dugu 105 godina i tom prilikom podsjetio na dva događaja.

Novogodišnji koncert GPD Tivat 2014.
Novogodišnji koncert GPD Tivat 2014.

„Prije sedamdeset godina GPD Tivat bila je vojna muzika u sastavu Prve bokeške narodno oslobodilačke brigade i nalazila se u reonu Danilovgrada. Nedostajala su dva važna instrumenta, tako da je stigla naredba da ih treba ukrasti iz zgrade opštine Tivat, gdje je bio i štab Njemačke komande. Naši pozadinci su problem lako riješili. Mario Raičević je iznio instrumente iz zgrade, a u prikolici kojom je razvozio kruh po Tivtu, sakriveni bas i bubanj preko Pina kroz Kalimanj do kuće Bjelica, iz grada iznio je Toni Fažo, koji je večeras sa nama“ – kazao je Lanceroti.

Fažo i Lanceroti
Fažo i Lanceroti

Autentičnu priču posjetioci koncerta čuli su od aktera Faža koji je kazao das se sve dobro završilo, obzirom da su u Tivtu tada bile stacionirane jake Njemačke snage. Instrumenti su stigli na oslobođenu teritoriju…

Predsjednik društva Boris Lanceroti posebno se zahvalio Mišu Belanu koji je u kontinuitetu svirao udaraljke 62 godine u GPD Tivat.

Novogodišnji koncert GPD Tivat 2014.
Mišo Belan

U ime Društva doajenima, Tonu Fažu i Mišu Belanu uručena je stilizovana skulptura koju je izradio umjetnički atelje Slaby.

U prerpunoj dvorani jedina prazana, rezervisana mjesta, ostala su u prvom redu koja su bila namjenjena opštinskim čelnicima koji nisu prisustvovali koncertu.

Najčitanije