11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Za Spasića i Mašeru čast nije imala cijenu

Nizom manifestacija u Tivtu je ovog vikenda obilježena 75-ta godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i smrti narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere. Dvojica mladih pomorskih oficira Kraljevine Jugoslavije, žrtvujući svoje živote, digli su u vazduh 17.aprila 1941 godine, razarač „Zagreb“, kako taj moderni ratni brod ne bi pao u ruke neprijetelja. Spasić i Mašera odbili su da priznaju kapitulaciju Jigoslavije u Aprilskom ratu 1941 i da svoj brod neoštećen predaju Italilijanima, već su uništili „Zagreb“ u uvali Sveto Trojstvo kod Tivta i potonuli zajedno sa brodom.

„Izabravši zajendičku smrt broda i čovjeka, Spasić i Mašera su svima poslali svoji ličnu poruku i trajno svjedočanstvo u junaštvu, časti, odanosti i stalnoj borbi za slobodu. Poruka je prenešena fasističkoj Italiji da joj se južni Sloveni na istočnoj obali Jadrana ni po cijenu smrti, nikada neće predati i staviti u službu. Poruka je prenešena i neodlučnim višim oficirima Mornarice da su pogrešno donijelu odluku da se ne bore i da su pogrešeno procijenili spremnost, znanje i odlučnost mladih oficira, podoficira i mornara da su voljni dati živote za odbranu svoje države i časti. Prenešena je poruka i saveznicima da su mali narodi sa Balkana opet spremni na žrtvu u borbi da pobijedi sloboda i univerzalne ljudske vrijednosti. Poruka je prenešena i porodicama Spasića i Mašere da su njih dvojica do kraja ostali privrženi vaspitanju i idejama koje su im usađene u mladim danima. Prenijeli su dvojica heroja i poruku sadašnjosti da je cijena slobode i borbe za slobodu vema skupa, ali ne i nedostižna. Poruka je predata i vječnosti jer su njih dvojica izabrali vječnost, svjesno žrtvujući živote za svoja ubijeđenja, ljudsku i oficirsku čast, ne napuštajući svoj brod u uslovima kad on već nije mogao izvršiti svoju svetu misiju odbrane svoje države. Heroji žive vječno jer čast nema cijene!“- kazao je komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, otvarajući preksinoć izložbu „Čast nema cijenu“, posvećenu ovom događaju. Veoma uspjela izložba koju su zajedno priredili Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i Pomorski muzej iz Kotora, okupila je veliki broj posjetilaca, među kojima su bili i ambasador Sovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, konzul Srbije Zoran Doijčinović, počasni konzul Mađarske Ćaba Mađar, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, čelnici UBNOR-a Crne Gore, načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić i viceadmiral Bokeljske mornarice Ilija Radović. Svoju pjesmu posvećenu dvojici heroja, prisutnima je kazivala Maja Perfiljeva, čuvena tivatska i zagrebačka pjesnikinja i umjetnica, čijem je ocu Igoru, Milan Spasić bio svjedok prilikom prosidbe Majine majke kasnih tridesetih godina prošlog vijeka u Tivtu.

Izložba kloja pored niza fotografija i dokuemnata, sadrži i neke od predmeta sa razarača „Zagreb“, kao i dio pramca tog broda koji se čuva u Pomorsom muzeju u Kotoru, izazvala je ogromno interesovanje javnosti. Nakon naše, priluku da je pogleda imaće i publika u Sloveniji jer će ova postavke biti prikazana i u Pomorskom muzeju „Sergej mašera“ u Piranu.

 U subotu veče Opština Tivat i UBNOR- Tivta priredili su svečenu akademiju posvećenu Spasiću i Mašeri a kojoj je pored ostalih, prisustvovao i nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i komadant JRM, admiral flote Branko Mamula.

„Podvig Spasića i Mašere se  i danas izučava u vojnim školama svijeta i to kao fascinantni primjer borbe za oficirsku čast i dostojanstvo države. Domoljublje, nacionalni ponos i vojnička čast – to su riječi koje se povezuju sa ovim podvigom.”-kazao je tom prilikom slovenački ambasador MItja Močnik.

Kod spomenika dvojici narodnih heroja u tivatskom Gradskom parku, danas je na godišnjicu tragedije “Zagreba”, priređen komemorativni skup. Vijence na spomenik položile su delegacije Mornarice VCG, Opštine i UBNOR_a Tivta, UBNOR-a Herceg Novog, Bokeljske mornarice, Dječjeg saveza Tivta i Doma stdenata “Spasić-Mašera” iz Kotora, a prvi put poslije rata u bivšoj Jugoslaviji, posebno toplo pozdravljena, učinila je to i delegacija Udruge antifašista grada Dubrovnika. Predstavnici Mornarice i UBNOR-a Tivta potom su sa plovila MVCG, vijenac spustilu i u more na mjestu potonuća razarača “Zagreb” u uvali Sveto Trojstvo.

Najčitanije