8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Španjola 016”

Španjola
Španjola

Projekat “Španjola 016” koji kombinuje vizuelnu umjetnost, arhitektonska predavanja, muziku i volonterizam održava se na tvrđavi do 13. avgusta. Cilj je obogaćivanje ovog prostora sadržajima, što će doprinijeti većoj zainteresovanosti za posjetu najvećem novskom utvrđenju, i iznošenje mogućih solucija za upotrebu tokom godine.

Ovaj program realizuje nevladina organiizacija “Sinergija” i on spada u praktični dio izrade Studije za Stari grad Herceg-Novi, kroz saradnju sa Fondacijom Petrović Njegoš, a uz podršku, između ostalih, i Opštine Herceg-Novi.

“Španjola 016” na pravi način valorizuje i stavlja u upotrebu savemeni kontekst tvrđave.

Prva dva dana manifestacije podrazumijevaju volontersko čišćenje tvrđave i pripreme za niz izložbi, radionica, stručnih diskusija i koncerata.

Juče je održana izložba Žarka Glavatovića, a posjetioci su imali priliku da vide privremene instalacije umjetnika i diplomski rad Milene Mišeljić, na temu “Pejzažna arhitektura Španjole”. Istog dana održana je i diskusija o mogućoj taksaciji zelenila, uređenju pejzaža i trenutnom stanju tvrđave. U večernjim satima prikazan je film “Noć vještica”.

Program Španjola
Program Španjola

Danas slijedi slikarska radionica za djecu sa temom “Španjola – naša kuća”, a potom diskusija na temu: “Šta Španjola može da bude”.

Memorijalna izložba ”Arhitekti koji su stvarali novljansko građevinsko nasljeđe” obuhvata istraživački rad više arhitekata koji su radili snimak postojećeg stanja Španjole. Fotografije rekonstrukcije grada i stare mape za izložbu su, iz svojih privatnih zbirki, ustupili arhitekti Boris Ilijanić i Snežana Dulović.

U diskusijama će učestvovati stručnjaci iz regiona koji imaju iskustva u rekonstrukciji, konzervaciji i ovakvim vrstama radionica: profesor Ilija Lalošević, arhitekta konzervator Boris Ilijanić, pejzažni arhitekta Milica Berberović, NVO “Expeditio”, Rašo Pavićević, arhitekta konzervator Zorica Čubrović i drugi.

Španjola
Španjola

Petog dana, 12. avgusta, biće priređen čas joge u prirodi.

Manifestaciju će zatvoriti zvuci elektronske muzike na tvrđavi – nastupiće DJ-evi: LAG, 2Beat, Budo S i Sharlo. Kako je planirano, sredstva prikupljena na žurci kroz prodaju pića i ulaznica biće uložena u uteđenje prostora Španjole. Ovo je plan u okviru kojeg tvrđava sama sebi finansira oporavak zajedničkim zalaganjem društva i volonterskim radom pojedinaca.

Najčitanije