12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Solila dobijaju električnu energiju iz obnovljivih izvora

Solila - solarni paneli
Solila – solarni paneli

Info punkt na Tivatskim solilima će ubuduće električnu energiju dobijati iz obnovljivih izvora i to sunca. Naime, postavljanjem solarnih panela stečeni su elementarni uslovi za rad u ovom objektu.

Do sada, pored redovnih infrastrukturih ulaganja, na Tivatskim solilima JP Morsko dobro uložilo je u uređenje prostora, postavljanje ograde, sitnijeg mobilijara, mostova kao i obezbjeđenje info punkta. Kako bi pomenuti objekat bio energetski efikasan, Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, obezbijedio je solarne panele dok su ranije postavljene osmatračnice obezbjeđene kroz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Posjetioci ovog rezervata od februara 2016. godine, imaju mogućnost da koriste usluge profesionalnog vodiča uz besplatan ulaz. Sama promocija ovog Ramsar močvarnog staništa od međunarodnog značaja i područja važnog za ptice (IBA), učinjena je kroz kreiranje mobilne aplikacije “Tivatska solila” i angažmanom Turističke organizacije Tivat.

Zahvaljujići organizovanim posjetama učenika, angažmanu turističkih agencija i blogerima koji su promovisali ovaj lokalitet i van granica Crne Gore, za prvih 6 mjeseci, usluge vodiča koristilo je preko 500 turista.

Kako bi se ponuda Solila dodatno unaprijedila ove godine je i kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro donirala najsavremeniju optiku za posmatranje ptica: to durbin i dva dvogleda.

 

Najčitanije