Solila – osmatračnica za ptice ponovo na meti vandala

ostecena-osmatracnica-na-solilima-decembar-2016
Oštećena osmatracnica-na-solilima-decembar-2016

Osmatračnica za posmatranje ptica, na samom ulazu u specijalni florističko-faunistički rezervat tivatska Solila, demolirana je od strane nepoznatih vandala, koji su oštetili zaštitnu ogradu, čija je glavna funkcija da omogući siguran pristup platformi osmatračnice.

Kako bi obezbijedili adekvatnu infrastrukturu za posmatranje ptica, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, početkom 2015. godine, zahvaljujući finansijskoj podršci Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, postavio je dvije osmatračnice kao dio onitolološko-edukativne staze. Namjena ovih osmatračnica, kao i svuda na svijetu, je edukativnog karaktera i doprinose doživljaju turista ali i istraživanjima ornitologa, pa posredno i očuvanju močvarnih staništa, te samim tim predstavljaju dobro od opšteg javnog interesa za Crnu Goru.

ostecena-osmatracnica-na-solilima-decembar-2016
ostecena-osmatracnica-na-solilima-decembar-2016

Od postavljanja osmatračnica, Solila je posjetilo više hiljada učenika osnovnih škola iz više crnogorskih gradova, kao i građana i turista koji su uživali u pogledu koji se pruža sa osmatračnica.

Na žalost ovo nije prvi slučaj da su osmatračnice koje je Centar postavio na meti vandala, s obzirom da je početkom januara ove godine oštećena druga osmatračnica koja se nalazi na obodu ovog rezervata. Ništa bolja nije ni sudbina osmatračnice na Ulcinjskoj solani, koja je u vrlo kratkom periodu pretpjela brojna oštećenja.

ostecena-osmatracnica-na-solilima-decembar-2016
ostecena-osmatracnica-na-solilima-decembar-2016

Bez obzira na pokušaje da se infrastruktura, postavljena u svrhu edukacije i monitoringa, uništi, Centar će izvršiti sve neophodne opravke kako bi osmatračnice vratio u prvobitno stanje i namjenu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.