12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Tivat – Povlastice investitorima iza koji se kriju…

SO Tivat
SO Tivat

Neodgovornost pojedinih opozicionih odnornika koji su napustli zasijedanje u momentu kada je data pauze zbog „usaglašavanja stavova“ unutar kluba SDP o tome hoće li podržati predlog nove odluke o komunalijama, doveo je danas do toga da administracija tivatskog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) ipak „progura“ kontroverznu odluku koja omogućava ogromne povlastice investitrima. Za njeno usvajanje pored 12 odbornika DPS, glasali su još i predsjednik OO SDP i predsjednik SO Tivat Krsto Bošković i odbornik SDP Jovo Radonjić. Troje preostalih odbornika SDP bilo je uzdržano, pa bi, da su svi opozicioni odbornici bili u Sali u momnetu glasanja, odluka kojom se omogućava ušteda od 40 do čak 70 posto u obračunu komunalija za sve koji grade velike stambene objekta, kondo i apart-hotele i turističke vile, sigurno „pala“.

Prethodno su tokom rasprave opozicija i Ranko Bošković (SDP) kritikovali predlog gradonačelnika Novosela za koji je onj dobio i saglasnost Vlade, da se investitorima kondo i apart hotela i turističkih vila iza kojih se u suštini kriju stanovi za prodaju na tržištu, daju ogromne povlastice.

„Da li je dobro osloboditi kondo-hotele 70 odsto komunalija kada je tu najbrži povrat investicije nekome ko je uložio u njihovu gradnju ?“- zapitao se Bošković što su podržali Miomir Abović (Tivatska akcija), Vlado Arsić (Demokrate), Ilija Janović (HGI) i Neven Staničić (LIGA).

„Po ovome, ispada da će jeftinije proći neko ko gradi „turističku vilu“ u prvom redu do mora, nego Tivćanin koji sebi gradi prosječnu kuću za stamnovanje u zaleđu, recimo u Đurđevom brdu. Ne pristajmo da naša Vlada ovako pokušava ispraviti svoje kardinalne greške u vođenju državne ekonomije. Ako je Vlada, iz nekog sopstvenog interesa zaboravila čija je i ovako se odnosi prema svojim građanima u odnosu na „strane investitore“, nemojmo mi zaboravit u čije smo ime ovdje.“- kazao je Staničić dok je Arsić istakao da „Vlada gura ovakve stvari iz sopstvenog interesa, a lokalne uprave sa time ulaze u strašne probleme.“

SO Tivat
SO Tivat

Novosel je uzvratio da je Vladina i politika lokalne vlasti u Tivtu podrška razvoju turizma i da smatra da će olakšice doprinijeti izgradnji novih hotea kojih po njemu, u Tivtu nema dovoljno, ali i riješavanju stambenih pitanja građana.

„Svaka eventualna izmjena ove odluke bez saglasnosti Vlade je kršenje zakona i to nećemo da radimo. Hajde da ovo usvojimo jer su neki investitori već kaenuli u proceduru traženja građevinskih dozvola, pa ćemo naknadno tražiti od Vlade saglasnost da mijenjamo odluku ako za to bude potrebe.“- kazao je Novosel dodajući da „nije realno“ očekivati izgradnju velikih, klasičnih hotela „jer je to dugi rok za povratak investicije“, pa se ljudima sa novcem više isplati da grade kondo-hotele.

Za razliku od te gdje je „namakao“ saglasnost dvojice odbornika SDP, Novosel ni u svom klubu DPS opet juče nije mogao naći većinu za predlog odluke da javna gradska parkirališta Opština ustupi na pet godin na gazdovanje privatnoj firmi koja bi se izabrala na tenderu. Predlog je skinut s dnevnog reda na samom početku sjendice SO, ali su se opozicionari ipak osvrnuli na takve namjere gradonačelnika.

„Ovo se ve drugi put povlači sa dnevnog reda i godinama se ne može izglasati ova odluka jer se pravimo ludi zato što vi želite da nekome izađete u susret i date mu „zlatnu koku“. Ovo je izgleda već dogovoreno, samo što vi ne možete naći način da to i sprovedete u praksi.“- poručio je Novoselu Neven Staničić.

SO Tivat
SO Tivat

Skupština je usvojila informaciju o ostvarenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine i završni račun budžeta za prošlu godinu u kojoj je gradsa kasa prihodovala 14,3 miliona eura, 3 odsto više od plana i preko 21 posto više nego 2013.Uz pohvale na dobrom punjenju budžeta, opozicija je kritikovala činjenicu da ulaganja u kapitalnu infratsrukturu ni pored toga što pare nisu bile problem, ni lani nisu ispunila plan. Konstatovano je da skupo plaćena rekonstrukcija gradske rive Pine nije urađena po originalnom projektu, niti je do danas formalno završena jer riva nije tehnički primljena a na njoj ima dodsta nedostataka u domenu hortikulture i elektro-instalacija.

„Hvalite se učinjenim a samo ste prošle godine dali 980 hiljada eura „Građevinaru“ na ime prebijanja obaveza za „sjajan“ projekat Trga magnolija i zgrade Opštine. Vrijednost sudskih sporova koji se vode protiv Opštine je 15,5 miliona eura, a vi o tome ne obavještavate ni odbornike ni građane.“- kazao je Miomir Abović (TA), dok je Rato Braković tražio objašnjenje zašto se dopustilo da se nagomila čak 2,9 miliona eura nenaplaćenih potraživanja Opštine na ime poreza na nepokretnosti.

Najčitanije