16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Kotor zabrinuta za bezbjedonosnu situaciju

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Marko Radusinović – foto: radio Kotor

Izvještaj Odjeljenja bezbjednosti za ovu godinu ne odražava stvarno stanje, situacija u Kotoru nije bezbjedna, a termine škaljarski i kavački klan ne treba koristiti jer nanose štetu tim inače mirnim naseljima.

To su neki od zaključaka koje je sa 18 glasova za i 12 protiv usvojila kotorska Skupština nakon četvorosatne rasprave.

Izvještaj koji je odbornicima predstavio načelnik Odjeljenja bezbjednosti Marko Radusinović bio je na kraju dnevnog reda, ali je procijenjeno da o njemu zbog važnosti treba raspravljati na početku zasijedanja.

Radusinović je kazao da je za devet mjeseci broj narušavanja javnog reda i mira manji u odnosu na prethodne godine.

“Na teritoriji opštine Kotor u 2017. godini registrovano je 114 krivičnih djela, što je, u odnosu na 156 iz prethodnog perioda manje za 42. Krivičnih djela i prekršaja po svim parametrima manje je”, kazao je Radusinović.

Uslijedila su pitanja odbornika. Mićo Dobriša (SNP) je pitao koliko je bilo teških provalnih krađa u 2017. a koliko u 2016. godini, a Vido Drašković (LP) da li su se stvorili uslovi da OB Kotor preraste u centar bezbjednosti. Dragan Šepelj (Demokrate) pitao je koliko je nerasvijetljenih ubistava i zatražio da policija i mediji više ne koriste odrednicu škaljarski i kavački, kada su u pitanju kriminalni klanovi, jer se radi o mirnim mjestima.

Tanju Crepulju (Demokrate) interesovalo je da li se vodi evidencija o nasilju nad ženama i kako je postupano u tim slučajevima. Milorad Vukšić (SNP) je pitao načelnika da li je zadovoljan stručno-tehničkim sastavom i time koliko država ulaže u osposobljavanju kadrova, jer se pretpostavlja da je kriminal uvijek ispred policije.

Kotor – foto Boka News

Odgovarajući na pitanja Radusinović je kazao da je ove godine bilo 40 krađa i teških krađa, a prošle godine 48. Rasvijetljena su 22 od 40 ubistava, te nijedan predmet nije ostavljen niti neraspoređen.

“Pitanje da li su se stekli uslovi da Odjeljenje bezbjednosti preraste u centar bezbjednosti je za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Što se tiče terminologije kavački i škaljarski klanovi, policija ih rijetko koristi, a na medije ne možemo uticati”, kazao je Radusinović.

Po njegovim riječima, OB vodi preciznu evidencija o nasilju nad ženama, a broj slučajeva porodičnog i nasilja nad ženama je u padu.

“Ali, osim nad ženama ima i nasilja nad muškarcima”, kazao je Radusinović.

Odgovorima načelnika OB Kotor nijesu bili zadovoljni odbornici vladajuće koalicije. Prigovorili su da je Radusinović saopštio podatke kojih nema u izvještaju koji je njima dostavljen sa skupštinskim materijalom, da nema informacija o tome koliko je nelegalnog oružja otkriveno.

Prigovorili su i da policije nema na donjem putu, posebno tamo gdje se svakodnevno u noćnim satima održavaju auto-trke.

Izvor:rtcg
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije