15 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Kotor – usvojen budžet, za sada ništa od žičare, pothodnika…

Luka Kotor – foto Boka News

Odbornici SO Kotor na današnjoj sjednici usvojili su budžet u iznosu od  20,5 miliona eura, razriješila dužnosti dosadašnje potpredsjednike Opštine Kotor Jova Suđića (DPS), Tvrtka Crepulju (LP) i Branka Nedovića (SDP), izabrali članove brojnih odbora Skupštine.

Nova vlast je na raniji prijedlog budžeta predložila 44 amandmana, uz obrazloženje da se najveći dio sredstava uloži u obezbjeđenje gradskih bedema, finansiranje NVO sektora, sporta, kulture.

„Kada je u pitanju budžet zadržali smo već postojeći okvir, a predložili smo određene izmjene u strukturi jer imamo drugačiju sliku o tome kako se troši novac poreskih obveznika odnosno namjera je da vratimo veći dio zajednici, a ne da se novac troši zarad lagodnijeg života onih koji su zaposleni u lokalnoj samoupravi. Planiramo da povećamo novčana sredstva opredijeljena za sport, kulturu i nevladin sektor, zatim za studentske kredite, da stimulišemo poljoprivrednike” – kazala je predstavnica vlasti Ljiljana Popović Moškov, iz URE obrazlažući amandmane na planirani budžet, koji je pripremila prethodna vlast.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić  kazao je da ove godine nova vlast neće ulaziti u izgradnju podhodnika, jer to nije investicija koja na bilo koji način može da popravi stanje saobraćajnog kolapsa u Kotoru. On je kazao da će pitanje saobraćaja već ovoga ljeta biti značajno poboljšano.

Ljiljana Popović Moškov, zadužena za obrazloženje budžeta je kazala da je podhodnik bio predviđen u iznosu od  300.000 eura, a da je konačna cijena narasla na enormnih 1.5 miliona eura.

„Razlozi zbog kojih se neće graditi pothodnik  su čisto ekonomske prirode. Ukoliko se dogodi da brodovi recimo promijene rutu – što će se onda dogoditi, ne možemo računati na isplativost investicije. Ni jedan ekonomista ni finansijer neće predložiti da se gradi nešto što za godinu može biti promašena investicija“ – kazala je Moškov i postavila pitanje, za koga bi se onda gradio podhodnik ako kotorska luka nije dobila dugoročnu koncesiju?

Što se tiče investicije žičare, za sada dok se ne stvore opšti uslovi od te investicije se odustaje.

“Čini mi se da se decenijama govori o ovom projektu, a u posljednjih dvanaest godina makar medijski se bar četiri puta najavljivala ova investicija, zato mi je čudno što se danas o tome toliko govori” – kazao je Jokić. On je naveo da nova izvršna vlast ima mnoštvo ideja i da će se truditi da ih realizuje.

” Od 1991. godine, sa prekidom od dvije i po godine, Demokratska partija socijalista obavlja vlast u Kotoru. Imali ste svoje vrijeme. Kada se ista akcija ponavlja više puta i rezultat je isti. Nova uprava je dobila priliku da predloži drugačije načine za rješavanje problema i mi očekujemo rezultat. Potrudićemo se i da promijenimo način razmišljanja, a za godinu dana bićemo tu da odgovaramo za učinke budžeta” – poručio je Jokić.

„Kada je u pitanju žičara, nije riješena infrastruktrura odnosno pitanje prilaza, saobraćjnice i slično. Ne možemo napraviti još jedan čvor u gradu. To zaista nije rješenje” – kazala je Popović Moškov.

Amandmanima je predviđeno da se smanje sredstva za zaposlene te da se otpusti od 20 do 40 zaposlenih u lokalnoj upravi. Gradonačelnik Jokić je konstatovao da lokalna uprava broji duplo više zaposlenih od evropskih standarda i da će se zapošljavati stručni kadrovi, a ne partijski.

Na skupštini se čulo da je bilo partijskog zapošljavanja i bez konkursa te da će oni koji su partijski zaposleni morati da odu.

Budžetom je predviđeno povećanja naknade odbornicima sa 150 na 200 eura.

„Ovo je novi a ne stari budžet, u kome nisu planirane kapitalne investicije, a samim tim ni razvoj opštine“ – kazao je  Željko Aprcović (DPS).

/Boka News – Radio Kotor/

 

Najčitanije