16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SO Herceg – Novi podržala projekat EPK

SO HN
SO HN

Skupština opštine Herceg Novi je na današnjoj, desetoj vanrednoj sjednici većinom glasova usvojila Odluku o usvajanju smjernica za Program razvoja kulture za period 2017-2022. godine i Zaključak o učešću Opštine u projektu „Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu“.

U ime predlagača, obrađivač zaključaka koji se odnose na kandidaturu Novog za Evropsku prijestonicu kulture Saša Vujović, objasnio je da je Zaključak programski akt kojim se izražava želja za učešće u projektu.

„Da ne bude zablude, današnji akt ne predstavlja zaduživanje Opštine Herceg Novi, zna se da po zakonu budžet donosi na početku svake kalendarske godine, i on ne predstavlja obavezu da se u sledećim godinama utvrde tačni iznosi sredstava učešća, već se radi o programskom aktu i našoj želji za učešće u samom projektu“, kazao je Vujović.

Do sada su to uradili svi zainteresovani učesnici – Vlada i gradovi regije, a danas i Skupština opštine Herceg Novi.

SO HN
SO HN

Sekretarka za kulturu Tamara Lepetić, ukazala je na značaj smjernica za Program razvoja kulture. Ona je istakla da je njihovo donošenje zakonska obaveza lokalne uprave.

„Inicijativa za pisanje Programa proizilazi iz činjenice da Opština Herceg Novi do sada nije imala akt koji se odnosi na pregled stanja u kulturi ili na bilo koju vrstu kulturnih politika kojom možemo da se rukovodimo. Smjernice su i jedan od stručnih dokumenata važnih za dalji proces apliciranja za Evropsku prijestonicu kulture“, obrazložila je sekretarka Lepetić.

SO HN
SO HN

Ekspertski tim koji je izradio ovaj dokument činili su: predsjednik dr Vuk Vuković i članovi Milina Kovačević i prof.mr Janko Ljumović.

Najčitanije