Snijeg zabijelio Palagružu – Ispisana meteorološka povijest

Palagruža
Palagruža

Na Palagruži je danas iza 10 sati počeo padati snijeg, a potom se prvi put u povijesti meteoroloških mjerenja na našem najisturenijem svjetioniku stvorio snježni pokrivač – prenosi portal Dalmacija News.

Kako smo i najavili, tokom utorka pao je prvi snijeg na Palagruži, našem najisturenijem otoku na otvorenom moru. Snijeg u decembru i nije posebna vijest da se ne radi baš o ovoj konkretnoj lokaciji. Iako je snijeg povremeno padao na Palagruži, od početka službenih meteoroloških mjerenja, a to je od 1952. godine, nikada nije zabilježen snježni pokrivač! Tačnije, nije ga bilo do danas, a upravo je aktualni udar hladnoće donio povijesni snježni pokrivač, kazao je meteorolog Rade Popadić javlja Dalmacija News.

Palagruški svjetioničar Vojo Šain svjedočio je meteorološkoj povijesti ovoga otočića:

– Točno je, Palagruža se zabijelila! Snijeg je počeo padati oko 10:20 i od tada kontinuirano pada. Petnaest godina ovdje radim i povremeno je bilo susnježice, ali da se snijeg hvala na podlozi, to danas prvi put vidim – rekao nam je Vojo Šain.

Foto Vojo Kresimir Tomasic  Plovput
Foto Vojo Kresimir Tomasic Plovput

Ako se pitate kako je moguće da snijeg danas nigdje u Dalmaciji ne pada nego tamo gdje se prosječno najmanje očekuje, za to postoji meteorološko objašnjenje. “Lake effect snow”, ili jezerski snijeg, u svijetu je poznat pojam koji označava fenomen kada iznimno hladan i suh arktički zrak sa sjevera Kanade dođe do Velikih jezera. Dok zračna masa prelazi preko vodenih površina jezera obogati se vlagom, stvore se oblaci koji naposljetku donesu obilan snijeg južnim obalama jezerskog područja. Slično se događa i u slučaju današnjeg palagruškog snijega. Vrlo hladan i suh kontinentalni zrak prelazi preko Jadrana. Dok je s naše strane Jadrana suho i pretežno sunčano, zrak se nad Jadranom obogati vlagom, te od otvorenog mora prema Italiji počne stvarati naoblaku koja najčešće donese snijeg talijanskoj obali Jadrana, a u ovom slučaju čak i otvorenom moru, jer su temperature zraka toliko niske da snijeg uspijeva stići sve do površine mora. To su iznimno rijetke meteorološke situacije.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.