16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Snijeg na Orjenu

Orjen
Orjen

Prethodnog dana i dio noći (25. na 26. april) u višim dijelovima  Orjena padao je snijeg i procjena je da ga je palo 10-15 cm. Ova  informacija ne bi bila posebno zapažena da prethodna zima nije na ovoj  planini, kao i širom Balkana uopšte, bila ekstremno deficitarna sa  bijelim pokrivačem.

Juzna strana Dobrostice pod proljetnim snijegom
Juzna strana Dobrostice pod proljetnim snijegom

Druga polovina zime je uz to bila i dosta topla, pa  je vegetacija krenula 20-ak dana ranije u odnosu na višegodišnji  prosjek. Najbolja ilustracija je fotografija od prije 10 dana sa već  uveliko olistalom bukvom i planinarima u kratkim rukavima. Snijeg juče  zadržavao na visinama iznad 1400-1500 metara, a tokom noći je  uslijedio i daljnji pad temperature, tako da je za očekivati da su  snijeg i mraz prouzročili određene štete na tek olistaloj šumskoj  vegetaciji, ali i na voćkama u cvatu na Vrbanju. Teško je imati  egzaktne meteo-podatke pošto na Orjenu već decenijama nemamo mjernu  stanicu, a ovaj slučaj je još jedna potvrda da bi savremena automatska  mjerna stanica bila od velike koristi.

Radovo na stazama prije snijega
Radovo na stazama prije snijega

Napomenimo da ovaj 25-i april nikako nije rekordno kasni datum za  snijeg na najvišoj jadranskoj planini: dobro pamtimo proljeće, mislim,  2005-e godine, kada se 3. juna zaista neočekivano zabijelio najveći  dio Orjena.

v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

Željko Starčević

Najčitanije