16 C
Kotor

Slušaj online radio

Smanjuju kapitalne izdatke radi većih plata administraciji

Tivat,riva,Pine,pogled na Porto Montenegro
Tivat – foto Boka News

Opština Tivat pokrenula je postupak javne rasprave o nacrtu odluke o rebalansu budžeta za 2016. a koja će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici SO 19.avgusta.

Tako su juče čelnici lokalne uprave održali sastanke sa rukovodiovma organa uprave i lokalnih javnih preduzeća i ustanova, danas su na rasporedu sastanci sa odbornicima i predstavnicima NVO sektora, dok će u četvrtak biti održani okrugli stolovi sa predstavnicima sportskih udruženja, Mjesnih zajednica i sa građanima.

U predlogu odluke o rebalansu ne mijenja se ukupan iznos sredstava koje će lokalna uprava prihodovati u 2016. godini od 18,28 miliona eura, ali se vrši njegova preraspodjela u smislu trošenja, na način da se sredstva opredijeljena za kapitalne izdatke, smanjuju prvenstvo zbog povećanih troškova za plate lokalne administracije. Kapitalni izdaci se sa 11,5 smanjuju na 10, 8 miliona eura, ali će zato porasti toškovi za bruto zarade i doprinose zapoleniima u lokalnoj upravi koji će iznositi 2,12 umjesto prvobitno planiranih 1,8 miliona eura, rashodi za materijal iznosiće 522 hiljade, umjesto 499.500 eura, dok se za preko 40 hiljada eura uvećava se i stavka „rashodi za usluge“.

Više nego duplo u odnosu na prvobitni plan porasli su izdaci za kamate po kreditima koje je Opština preko Vlade uzela za riješavanje otpadnih voda, pa će trošak po tom osnovu ove godine iznositi 250 hiljada eura. Za preko 50 hiljada eura posasli su i izdaci za „transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru“ za što će se potrošiti ukupno 674 hiljade eura. Sa 946 hiljada, na ukupno 1,16 miliona eura povećani su i izdaci za „ostale transfere“, pri čemu je uvedena potpuno nova stavka- dotacija za rad novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u iznosu od 207 hiljada eura.

Pohvalno je što je administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) potpuno odustala od namjere koju je usvajajući prvobitni budžet za 2016. iskazao njen prethodnik, bivši gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), da se iz opštinske kase podijeli čak 150 hiljada eura „pozajmica i kredita“ radnicima lokalne uprave koji uskoro treba da se usele u novoizgrađene stanove solidarnosti na Seljanovu.

Najčitanije