12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Slavili četiri dana nakon “Jadranovog” rođendana

Tivat

Tradicionalni koktel i prijem za visoke zvanice povodom dana škoskog broda “Jadran” 19. avgusta, pređen je sinoć na palubi tog jedrenjaka vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

“Jadran” je u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije upisan 19.avgusta 1933 godine, pa se taj datum smatra zvaničnim rođendanom, odnosno Danom broda sagrađenog prije 84 godine u Njemačkoj.

“Jadran” je sinoć na ovaj način prvi put svečano proslavio svoj rođendan nakon 2013. jer je brod tri ipo godine proveo na generalnom remontu u Bijeloj. Ipak, na proslavi 84-te godišnjice najvrijednijeg broda MVCG i svojevrsnog pokretnog spomenika ovdašnjoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji, sinoć se nije pojavio ministar odbrane Predrag Bošković (DPS).

Prijem na Jadranu

Prijemu su pored ostalih prisustvovali, načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubipa Jokić i komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković, ambasadori i vojni atašei akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici ministarstava u Vladi CG, primorskih opština, NVO sektora, kao i javnih i privatnih preduzeća sa kojima Mornarica VCG sarađuje prilikom izvršavanja svojih redovnih zadataka.

Gostima se obratio komandant školskog broda “Jadran”, kapetan korvete Goran Pajović, koji ih je upoznao sa tokom nedavno završenog remonta jedrenjakai izuzetno važnom ulogom tog broda u sistemu obrazovanja naših mladih pomoraca trgovačke i ratne mornarice, ali i “Jadranovim” značajem za međunarodnu vojnu saradnju i diplomatsko predstavljanje Crne Gore.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije