„Skriveni svijet starih bokeljskih kužina“

Pomorski muzej Kotor

Izložba  „Skriveni svijet starih bokeljskih kužina“ u organizaciji  Pomorskog muzeja Crne Gore  – Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore biće otvorena u palati Grgurina u Kotoru  u petak, 24.marta sa početkom u 20 sati.

Autori izložbe su etnolozi: mr. Mileva Pejaković Vujošević  i Jelena Karadžić.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti  Ljiljana Zeković. U muzičkom dijelu programa će nastupiti klapa „Bisernice Boke“.

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru nastao je postepenim razvitkom prvobitne zbirke Bratovštine “Bokeljska mornarica”, utemeljene oko 1880. godine, koja je od 1900. godine otvorena za javnost, a 1938. godine preuređena i otvorena na prvom spratu sadašnje muzejske zgrade, da bi tek nakon završetka Drugog svjetskog rata u godinama od 1949-1952. godine čitava zgrada, barokna palata plemićke porodice Grgurina iz početka XVIII vijeka, bila kompletno restaurirana i adaptirana za potrebe Pomorskog muzeja.

Katastrofalni zemljotres 15. aprila 1979. godine prekinuo j e redovnu djelatnost Muzej a, jer je zgrada pretrpjela znatna oštećenja, da bi u godinama od 1982-1984. bili obavljeni sanacioni, konzervatorski i restauratorski radovi, a Muzej je poslije petogodišnjeg perioda obnove nastavio sa radom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.