15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Školjke Boke – visoki kvalitet

Usled velikog interesovanja građana i turista o stanju kvaliteta školjki kao hrani iz mora potvrđujemo da su školjke (mušlje i ostrige) čista, zdrava i ispitana hrana iz mora za koju su proteklih godina redovno vršena ispitivanja kvaliteta vode od strane Instituta za biologiju mora Kotor, Veterinarske Uprave Crne Gore i Ekotoksikološkog Zavoda Crne Gore.
Kategorizacijom i klasifikacijom vode iz koje se školjke hrane planktonima i hranljivim česticama utvrđeno je da je voda kvaliteta A1, što odgovara čistom, zdravom, organskom ekološkom proizvodu (mušlje i ostrige), kaže se u saopštenju uzgajališta Školjke Boke.
Školjke Boke
Školjke Boke

Takođe, se svakih 15 dana vrši ispitivanje mikrobioloških i ekotoksikoloških parametara i utvrđeno je da ne postoje zagađenja i kao ni oboljenja koja bi ugrozila kvalitet pomenutih.

Uzgajalište mušlji i ostriga Školjke Boke je izgrađeno na HACCP principima za tu djelatnost poštujući sve ekološke zahtjeve i  principe. Kao deklarisani proizvod, cijena mušlje-dagnje po kilogramu iznosi 1,50€ a ostrige-kamenice od 1€ do 3€ zavisno od njene veličine – poručuju sa uzgajališta Školjke Boke – Orahovac, Kotor.

 

Najčitanije