18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sklopili ugovor o dodatnom plaćanju, javno pričali da je sve urađeno po propisima

Porto Montenegro - Foto Boka News
Porto Montenegro – Foto Boka News

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) objelodanila je danas „Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta“ koji su Opština Tivat i kompanija „PM Hotels“- kćerka kompanija Porto Montenegra, sklopili 15.maja ove godine, a kojim se praktično potvrđuje da lokalna vlast 2012, nije pravilno obračunala i naplatila komunalije Porto Montenegru za gradnju objekta koji je kasnije postao butik-hotel „Regent“.

Po tom ugovoru koji su potpisali direktor Direkcija za investicije i razvoj Opštine Tivat i izvršni direktor fime „PM Hotels“ Savo Đurović, Porto Montenegro se obavezao da u gradsku kasu na ime komunalija za „Regent“, uplati još 1.064.138 eura i to u pet rata. Prva rata u iznosu od 500 hiljada eura već je krajem juna, uplaćena je u skladu sa ugovorenom dinamikom, dok ostale, svaka u pojednačnom iznosu od 141.036 eura, na naplatu dospijevaju 1. decembra ove godine, odnosno, 1.marta, 1.jula i 1.oktobra 2016 godine.

TAA je ovaj ugovor iz Opštine Tivat dobila prekjuče, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Ovaj dokument još je jedan dokaz tvrdnji te NVO i tivatske opozicije da je lokalna uprava 2012 godine, netačno i nezakonito obračunavajući naknadu za komunalno uršenje građevinskog zemljišta za „Regent“, Porto Montenegru napravila „uštedu“ od preko milion eura na štetu gradske kase. Tada je Porto Montenegru Opština izdala obračun komunalija za „Regent“ koji se definiše kao „objekat turističkog stanovanja sa djelatnostima“, u iznosu od 445.972 eura, umanjujući tu obavezu za čak 80 odsto iako za to nije bilo osnova u tada važećoj opštinskoj Odluci i naknadi za uređenje građevinskog zemljišta. Zbog toga je TAA u maju ove godine podijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS), a njegov stranački kolega, aktuelni gradonačelnik Ivan Novosel prošle je sedmice, gostujući u programu Radio Tivta, praktično potvrdio sve navode TAA i opozicije da se u Tivtu zaista desila afera „Komunalije“ i da prije 3 godine nije naplaćena adekvatan iznos te dadžbine.

Ugovor komunalije
Ugovor komunalije

„Ovo su preliminarni rezultati. Ovo je bio premet špekulacije i medijskih napisa, pa i politizacije. Komunalije su obračunate, sa Portom Montenegrom smo potpisali Ugovor o isplati u ratama. To se već radi, plaćanja idu. Obračunato je milion i 70 hiljada eura. Taj problem smo skinuli sa dnevnog reda. Izvještaj Komisije će biti pred odbornicima naše Skupštine. Bilo je određenih nepravilnosti, pokrenuti su i disciplinski postupci protiv nekih službenika koji su radili na tim poslovima. Ne bih sad pojedinačno govorio. Bilo je određenih propusta i tehničke i svake druge prirode. Bavićemo se time, kad zvanično dobijemo izvještaj Komisije.”- kazao je Novosel radio Tivtu. Dan nakon što su mediji prenijeli tu njegovu izjavu kojom je praktično prizano loš rad u službi i moguća krivična djela administarcije svog prethodnika, Novosel je pokušao “promijeniti ploču”, ustvrdivši da nije kazao to za što postoji i audio zapis i prepis intervjua na sajtu lokalnog radija, ocijenivši da su to “pogrešne, neistinite i tendeciozne interpretracije“ njegove izjave koje on sa „indignacijom odbacuje“.

Ako je sve bilo u redu zašto plaću još milion eura ?

Ugovor komunalije
Ugovor komunalije

Lokalna vlast u Tivtu već mjesecima odbija da pitanje afere „Komunalije“ otvori u lokalnom parlamentu što je u više navrata tražila opozicija, kao i da SO dostavi izvještaj interne komisije za preispitivanje obračuna komunalija u periodu 2010-2014 godine, a koju je u 20.januara ove godine formirao Novosel. Gradonačelnik je proteklih mjeseci tvrdio da je „priča oko navodno nezakonitog opraštanja komunalija za „Regent“ politička haranga i hajka opozicije, dijela NVO i medija bez ikakvog osnova“, ali je sudeći prema papirima koje je juče prezentovala TAA, i pored takvog svog zvaničnog stava, 10.februara prihvatio „zahtjev za regulisanje obeveza u vezi sa naknadom za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekat na katastarskoj parceli 965/8 KO Tivat“ (butik hotel „Regent) koji je Opštini tada navodno, podnijela kompanija Porto Montenegro.

Novosel do danas nije suvislo objasnio zašto je Porto Montenegro, ako je platio prvobitni iznos od skoro 450 hiljada eura za komunalije koji mu je Opština obračunala 2012, samo dva mjeseca nakon pokretanja afere „Komunalije“ u javnosti, odjednom sam dobio „filantropski nagon“ da lokalnoj upravi povrh tog „ispravnog i zakonitog“ obračuna, uplati još preko milion eura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije