7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Škaljari – sjećanje na pale borce

ŠKALJARI 18.10.2015
ŠKALJARI 18.10.2015

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor juče su položili cvijeće na spomenik u Škaljarima i odali poštu poginulim rodoljubima iz ovog kraja.

“Sastali smo se ovdje da odamo poštu i položimo vijence poginulim borcima škaljarske čete, prvim ustaničkim žrtvama u Boki Kotorskoj i drugim poginulim borcima iz Škaljara na čelu sa narodnim herojem Mašom M. Brguljanom” – kazao je v.d. predsjednika Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir.

On je podsjetio da je u septembru 1941. godine u Škaljarima osnovana ustanička četa.

“Četa je imala četrdeset boraca, uglavnom članova Komunističke partije i SKOJ-a. Komesar ove čete bio je Mašo Brguljan, a za komandira je bio određen Špiro Moškov. Vanredni Sud za Dalmaciju je u Kotoru 18. oktobra 1941. godine izrekao presudu grupi od sedamnaest rodoljuba i komunista, uglavnom iz Škaljar.Sedam lica je osuđeno na smrt, devet lica na pet godina robije, dok je jedno lice oslobođeno optužbe. Istog dana nad šestoricom od sedam osuđenih na smrt izvršena je kazna smrti strijaljanjem.

Strijeljani su: Ivo M.Grgurević, Niko K.Korda, Krsto J.Petrović, Mato K.Petrović, Gracija P.Grgurević i Đuro J. Matković. Pasko Čupić kojem je izrečena smrtna kazna u odsustvu bio je u dubokoj ilegali. Prilikom strijeljana sva šestorica su se hrabro držali. Ostali (njih ukupno 36) su poginuli na ratištima širom Jugoslavije” – kazao je u svom govoru Bećir.

U organizaciji programa pomogli su KUD “Nikola Đurković” iz Kotora i pjesnik i recitator Miško Prelević.

Najčitanije