13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na pobunu mornara u Boki

Sjećanje na pobunu mornara u Boki

Polaganjem vijenaca u more i na spomen pločama u Đenovićima, predstavnici lokalne uprave, ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, predstavnici Bokeljske mornarice i građani, danas su obilježili 99 godina od Pobune mornara u Boki.

Ambasador Močnik podsjetio je na događaja koji je najavio raspad moćnog Austrougarskog carstva i izrazio nadu da će sjećanje na pobunu mornara ostati živo i da će se nastaviti sa obilježavanjem te godišnjice.

Nezadovoljni statusom i tretmanom oko četiri hiljade mornara različitih nacionalnosti na 40 brodova Austrougarske vojske stacionirane u Boki Kotorskoj, 1. februara  1918.godine digli su se na ustanak. Podržali su ih i mještani Đenovića i Tivta.

Sjećanje na pobunu mornara u Boki

Pobuna je za tri dana ugušena u krvi i za samo 24 sata uhapšeno je oko 800 mornara, a pred prijeki vojni sud izvedeno je 40 koji su se smatrali organizatorima.

Na smrt strijeljanjem, koje je izvršeno 11. februara u Škaljarima pored Kotora osuđeni su František Raš, Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević.

Sjećanje na pobunu mornara u Boki – foto

Protiv ostalih je vođen sudski postupak, većina je u martu 1918. godine puštena na slobodu, a raspadom Austro-ugarske obustavljeni su procesi protiv ostalih mornara.

S.K

Najčitanije