Risan – sjećanje na poginule rodoljube

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor
Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora danas su položili cvijeće na spomenik u Risnu i odali poštu poginulim rodoljubima iz ovog kraja.

“U Risnu su se u oktobru i novembru 1944. godine vodile žestoke borbe između Narodnooslobodilačkih brigada i Njemaca. Jedinice Prve bokeljske brigade i Druge dalmatinske brigade vodile su žestoke borbe sa okupatorima na putu Kotor, Perast, Risan, Grahovo.

U toku borbi za oslobođenje Risna izvršen je masakr nad nedužnim stanovništvom od strane fašista. Bijesni zbog gubitaka koji im je nanijele Druga dalmatinska i Prve bokeljska brigada na položajima oko Risna, Njemci su od 28. do 30. oktobra 1944. godine po kućama i dvorištima risanskih zaseoka ubili 37 osoba, uglavnom žena, djece i staraca. Samo 30. oktobra ujutro ubijeno je 34 lica. Nekoliko lica je bilo ranjeno i uspjelo da preživi ovaj masakr.” – kazao je v.d. predsjednika Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.