12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na grad koji nestaje u globalizaciji

Panorama Tivta 1959
Panorama Tivta 1959.god

Veče dokumentarnog filma koje je prikazano 11.novembra 2015.god. u sklopu manifestacije „Novembarski dani“, priređeno u Tivtu, na trenutak je publiku vratilo skoro 60 godina u nazad u mali i uspavani primorski gradić, gotovo neprepoznatljiv u odnosu na današnji Tivat.

„Pokretne slike“ još su se jednom pokazale moćnijim od milion riječi da opišu koliko se Tivat izmijenio, posebno posljednih desetak godina, pod uticajem globalizacije i dolaska velikih stranih investitora koji ga pretvaraju u „crnogorski Monte Karlo“. Ne bez sjete i sa gomilom emocija, nekoliko desetina staro-Tivćana koji su se sinoć okupili na projekciji u multimedijalnoj sali Opštine, reagovali su na filmove što su im iz svog bogatog arhiva „izvadili“ i prikazali agilni članovi Foto, video i kino kluba „Mladost“ Gornja i Donja Lastva koji trenutno obilježava 55 godina postojanja i rada.

„Od 1970. godine naš klub prati sva važnija dešavanja u opštini Tivat. Do 1990 nastao je najveći dio ovog ciklusa naših dokumentarnih filmova sa ukupno preko 10 sati filmskog materijala.“- kazao je okupljenima predsjednik FKVK „Mladost“ Anton Gula Marković. On je podsjetio da su se članovi klouba paralelno bavili i autorskim filmovima i stvaralaštvom za koje su dobijali brojne nagrade i priznanja na festivalima u bivšoj Jugoslavji i inostranstvu.

Ukupno je 16 autora iz „Mladosti“ snimilo 62 autorska umjetnička dokumnetarca, a u ovdašnjoj neformalnoj filmskoj školi svojevremeno je prve zanatske korake napravio i jedan od najpoznatijih crnogorskih dokumentarnih sineasta, Momir Matović.

Tivat 1959.g.

Publici su prikazani filmovi koje su snimili članovi „Mladosti“ Anđelko Stjepčevi i Stanko Berberović „Defile u Tivtu“ iz 1972 i „Uredimo grad“ iz 1977, te najnoviji dokumentarac Antona Markovića „Vrmac“ iz 2015 o fascinantnoj prirodnoj i kulturnoj baštini tog brda iznad Tivta.   Buru oduševljenih komentara i ličnih prisjećanja gledalaca na to doba i svoju ulogu u svemu, izazvao je i dokumentarac „Sora“ iz 1979, o velikoj saveznoj omladinskoj akciji koja je te godine priređena u Tivtu. Devet omladinskih radnih brigada iz cijele SFRJ, tada je pomagalo u zemljotresu postradalom području Tivta, radeći na obnovi lokalne infrastrukture u dvije smjene.

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Prava poslastica bio je stari dokumentarac “Jadranski padobranski kup“ iz 1959. koga je o velikom međunarodnom takmičenju u padobranstvu što je te godine održano u Tivtu, snimila ekipa „Lovćen filma“ iz Budve, a režirao Nikola Jovićević. Kadrovi sa takmičenja koje je tada okupilo tridesetak najboljih svjetskih padobranaca iz 9 država sa tri kontinenta, među kojima su u jeku Hladnog rata, bili i reprezentativci SAD i SSSR-a, fascinatno su svjedočenje o tome kako su Tivat i ovaj dio Boke izgledali prije skoro 60 goidina, jer film obiluje snimcima iz aviona.

Sa Jadranskog padobranskog kupa 1959
Sa Jadranskog padobranskog kupa 1959

Iako je veče dokumenatrnog filam priređeno u sklopu manifestacija kojima se obilježava Dan Opštine Tivat 21. novembar, među gledaocima u sali nije bilo nikog od najviših gradskih čelnika.

„Matu Krstoviću (nekadašnji tivatski gradonačelnik, prim .aut.), 1977. nije bilo teško da u ruke uzme maškin (kramp) i lopatu i da zajedno sa svojim sugrađanima, kopa i uređuje gradski park, a ovom današnjem gradonačelniku je teško sa narodom i na filmsku projekciju da dođe.“- prokomentarisali su iz publike.

Najčitanije