„Sjećanje“ Krsta Kika Tomičića

U subotu u Gornjoj Lastvi kod Tivta omaž jendom od najboljih naših dokumentarno filmskih umjetnika

Jedna od fotografija Kika Tomičića

Izložba umjetničke fotografije i revija kratkometražnih filmova autora Krsta Kika Tomičića, jednog od najboljih umjetnika te vrsta u Crnoj Gori posljednjih decenija, biće otvorena u subotu 29.jula 21 sat u Gornjoj Lastvi kod Tivta.

Izložbu organiziju Kulturno zavičajno druptvo „Napredak“ i Foto kino i video klub „Mladost“ iz Gornje i Donje Lastve, čiji je Tomičić član. On se umjetničkom i dokumentarnom forografijom bavi od 1958, a svoja djela izlagao je širom bivpe SFRJ i za njih dobio brojne nagrade i priznanja.

Krsto Kiko Tomičić – foto Boka News

Tomičić je snimio i 12 autorskih filmova sa kojima je učestvovao na 20 festivala u zemlji i inostranstvu i osvojio čak 29 nagrada. On je i jedini u Crnoj Gori nosilac zvanja „Kandidat majstora amaterskog filma Jugoslavije“

Uz to, u gornjolastvovskom Domu kulture noć ranije, u perak 28.jula u 21 sat, biće održana i projekcija najnovijeg dokumentarnog filma „Mi pravimo žive slike“, autora proslavljenog crnogorskog sineaste Momira Matovića.

Ovaj film je svojevrsni Matovićev omaž nekadašnjim kolegama – kino-amaterima iz Foto kino kluba „Mladost“ iz Donje i Gornje Lastve, jednog od najproduktivnih, najnagrađivanijih i najkvalitenijih klubova te vrste na sceni bivše Jugoslavije.

U “Mladosti” koji ove godine slavi 56-tu godišnjicu postojanja, snimljeno je 146 filmova, potrošeno je preko tri kilometra filmske trake, članovi su učestvovali na 56 festivala širom Evrope osvojivši pregršt nagrada i priznanja, a to je uradilo 36 autora iz Tivta. Pored autora iz “Mladosti” među kojima je i Krsto Kiko Tomičić,  Matovićevi sagovornici za 60-minutni dokumentarac “Mi pravimo žive slike” su i brojni nekadašnji kino-amateri, od kojih su mnogi kasnije postali i profesionalni filmski i TV snimatelji iz Podgorice, Herceg Novog i Bijelog Polja, a koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, udarili temelje crnogorskoj amaterskoj i dokumentarističkoj kino i video sceni.

1 komentar

  1. ajde baš lijepo da ste se sjetili i našega KIKA….baš mi je milo da se njegova djelatnost prezenta i to baš u GORNJU LASTVU, a kolurit i krajobraz su deboto alavija za prezentavanje njegovog živopisnog mota u raboti-srdačno đurica-amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.