11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Situacija u državnoj firmi Vodacom se dodatno komplikuje

Vodacom

Agencija za spriječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je funkcioner DPS iz Kotora Miloš Dževerdanović prekršio Zakon o spriječavanju korupcije, u kontroverznoj „rokadi“ početkom septembra kada je Dževerdanović iz fotelje v.d. predsjednika Borda direktora, došao na mjesto izvršnog direktora te državne kompanije.

ASK je konstatovala da je Dževerdanović kao javni funkcioner prekršio zakon „na način što je dana 4.septembra, obavljajući funkciju člana organa upravljanja, izabran na funkciju izvršnog direktora u istom javnom preduzeću, čime je kao javni funkcioner javni interes podredio privatnom i izazvao sukob interesa“. To piše u odluci ASK koju je ona na zahtjev N.N. lica donijela 29.septembra, Agencija je istovremeno konstatovala da je Vodacom kao „nadležni organ dužan da spriječi izvršenje odluke donešene u sukobu interesa i stavi je van snage“, što u praksi znači da se nastavlja kriza upravljanja u toj firmi čiji su osnivači primorske opštine i Vlada. Preko Vodacoma se implementiraju stotine miliona eura vrijedni krediti i realizuju poslovi na unapređenju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju, a ta firma koja je prošle sedmice održala Skupštinu akcionara iza zatvorenih vrata a na kojoj je tek tada formalno konstatovala Dževerdanovićevu ostavku u Bordu, poručila je da se više neće oglašavati u javnosti u vezi sa kontroverznim događanjima na njenom vrhu.

Mediji su već detaljno pisali o namjeri Dževredanovića, da pošto ga je nova kotorska lokalna vlast predvođena Demokratama, smijenila sa mjesta direktora Kulturnog centra u tom gradu, sebi obezbjedi novu direktorsku fotelju na čelu Vodacoma. U tome ga podržava glavna pravnica te firme Nada Krivokapić koja kao v.d. izvršni direktor, Vodacom vodi već duže od godinu, nakon što je sa mjesta izvršnog direktora smijenjen Boris Vuković. Krivokapić je u lontroverznim dešavanjima sa Dževedanovićevim podnošenjem ostavke na mjesto v.d, predsjednika Borda direktora Vodacoma koja nije formalno okončana i verifikovana prije nego što je isti taj Bord na čijem je fukcioner kotorskog DPS tada bio na čelu, Dževerdanovića preko javnog konkursa izabrala za novog izvršnog direktora firme, poručila da je „sve potpuno ispravno jer je sve urađeno po zakonu“, ali ASK očito nije mislila tako. Dževerdanoviću „stranu drži“ i predstavnik Opštine Herceg Novi u Bordu direktora Mirko Čeprnić koji je na to mjesto došao prije dvije godine kao kadar građanske liste Izbor. Kako nezvanično saznajemo iz Opštine Herceg Novi u kojoj se promijenila vlast i sada je vodi koalicija sa Demokratama na čelu, oni su izuzetno nezadovoljni Čeprnićevim ponašanjem u vezi sa „rokadom“ Dževerdanovića, pa će Čeprnić uskoro biti smijenjen u Bordu Vodacoma.

Boris Vuković koji je u međuvremenu na Višem sudu pravosnažno dobio tužbu protiv Vodacoma jer je presuđeno da je njegova smjena septembra prošle godine bila nezakonita, ponovno je danas prozvao i Krivokapićku i Dževredanovića da su antidatirali i falsifikovali neka dokumenta kako bi pokušali opravdati njegovu smjenu.

Boris Vuković

„Moje razriješenje bilo je bez odluke Savjeta Vodacoma kojeg čine predsjednici primorskih opština i predstavnici ministarstava turizma, odnosno finansija i o svemu tome imam dokaze. Umjesto da ispoštuje odluku Višeg suda koji je utvrdio da je moja smjena bila nezakonita i da se moraju otkloniti sve iz nje proistekle posljednice, Dževedanović je u sadejstvu sa Krivokapićkom odlučio da u julu ove godine, izmijeni sistematizaciju firme u dijelu traženih uslova za izvršnog ditektora. Umjesto osobe koja mora imati pet godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja  i upravljanja u vodosnabdijevanju i odvođenju otpadnih voda, što je za izvršnog direktora u sistematizaciji pisalo do tada, Dževredanović je to izmijenio u „pet godina  obavljanja menadžerskih poslova“ prilagodivši taj uslov sopstvenom profilu, kao bi se mogao kandidovati za izvršnog direktora, a onda kao v.d. predsenik Borda, i sam sebe izabrati na tu funkciju“- kazao je danas novinarima Boris Vuković dodajući da su mu Dževerdanović i Krivokapićka „napakovali smjenu“ jer je namjeravao da spriječi  zlobupotrebu službenog položaja i konflikt interesa za koje je bio u saznaju da ih vrši dio zaposlenih u menadžmentu te firme.

VUKOVIĆ: TUŽILAŠTVO DA ODMAH UĐE U VODACOM

Vuković je pozvao Skupštinu Vodavoma i resorna ministarstva da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i „spriječe totalno urušavanje firme koja je odlično radila“.

„Svjestan sam da će vrlo brzo biti završen još jedan sudski proces, pored ovog mog u kojem sam ih dobio. Zadovoljan sam presudom Višeg suda u Podgorici i odlukom ASK i očekujem sada i ekspresnu reakciju Tužilaštva, odnosno njihov ulazak u Vodacom“- kazao je Vuković dodajući da raspolaže sa nizom dokumenata koji po njemu, dokazuju nezakonitosti Krivokapićke i Dževerdanovića.

Izvor:S.L

Najčitanije