16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Sitnica okovana ledom i snijegom

Sitnica 2015 - Photo Slavica Kosić
Sitnica 2015 – Photo Slavica Kosić

Selo Sitnica u zaleđu Herceg Novog ovih zimskih dana odsječeno je od ostatka svijeta. Selu, koje je od Herceg Novog udaljeno 32 kilometra, može se prići na nekoliko kilometara kolima, a ostatak se mora prepješačiti, prenosi portal Vijesti.

U selu koje je posljednje u hercegnovskoj opštini dobilo struju, živi devet porodica i nekoliko vikendaša.

“Teško je živjeti i funkionisati jer led i snijeg niko ne čisti, a put je zatrpan već 12. dan. O nama niko ne vodi računa, kao da ne pripadamo ovoj opštini”, ističe mještanin Marko Vavić.

On kaže da danima niko od nadležnih nije dolazi u selo.

“Samo su prije praznika radnici Javno stambeno komunalnog preduzeća, u čijoj je nadležnosti put, očistili prilaz sa glavne saobraćajnice Meljine Petijevići prema Republici Srpskoj, ka lokalnom putu”, pojašnjava Vavić.

I radnici firme Prijedor putevi koji održavaju saobraćajnicu Meljine Petijevići do granice sa Republikom Srpskom, čisteći put, snježne nanose ostavljaju pored puta i tako zatrpavaju prilaze lokalnim putevima. Mještani su reagovali, ali bezuspješno.

“U naselju gdje ja živim ugrožene su tri porodice .Onaj ko ima magare može da ponešto od kućnih potrepština da donese. Drugog načina nema”, navodi Vavić.

Mještani Sitnice bave se uglavnom poljoprivredom i stočarstvom. Vavić ističe da se od gajenja stoke može lijepo prihodovati i živjeti, još samo “kada bi bili bolji uslovi za život i rad”.

Najčitanije