10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sistem opterećen, mogući nestanci struje – apel, manje trošiti

Kotor noću – foto Zoran Nikolić

Direktor nacionalnog dispečerskog centra CGES-a, Branko, Stojković upozorio je na preopterećenost dalekovoda kojim se električnom energijom snabdijeva crnogorsko primorje.

Stojković je kazao da su sva četiri dalekovoda koja napaju primorje, naponskog nivoa od 110 kilovata (kW), na granici svojih termičkih moći, što uz ektremno visoke temperature, kako je istakao, dodatno pogoršava situaciju.

“Sve je u pogonu, napon je nominalan, ali postoji mogućnost da zbog te ekstremne situacije i ogromnog opterećenja, koji je za čak 12 odsto veće nego prošle godine u istom periodu, na primorju dođe do ispada nekih dalekovoda ili eventualnog kaskadnog širenja poremećaja, odnosno do beznaponskih stanja”, saopštio je Stojković.

On je apelovao na građane da se električna energija manje troši.

“Da se iskluči sve što je u tom momentu nije neophodno. To su naše preporuke da bi se cijeli sistem sačuvao i cijelo primorje bilo pod naponom”, naveo je Stojković.

Ovih dana je “špic” turističke sezone u Crnoj Gori. Prema podacima Ministarstva održivog razvoja i turizma, u našoj zemlji boravi preko 190.000 turista, što je 10 odsto više nego lani u istom periodu.

Najčitanije