21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sinji galeb“ najbrži po kiši i jugu

apsolutni pobjednik skiper Niko Belan
apsolutni pobjednik skiper Niko Belan

Jedrilica „Sinji galeb“ sa skiperom Nikom Belanom za kormilom, najbrži je brod i apsolutni pobjednik jubilarne, 10-te po mredu „Tivatske regate krstaša“, a koja je zajedno sa Otvorenim prvenstvom Crne Gore za mikrotonere, u nedjelju vožena u akavtorijumu Tivatskog zaliva.

Regata je okupila jedriličare sa cijele crnogorske obale, a u njoj su učestvovali i brojni stranci. Na ruti ponta Seljanova- svjetionik Tunja-ostrvo Gospe od Milosti-ostrvo Sveti Marko- tjesnac Ralo-tjesnac Verige-peraška ostrva-ponta Seljanova, jedrilo je 16 krstaša u 5 klasa i klasa mikrotoner. Jedriličare baš i nije poslužilo vrijeme jer je dan bio oblačan sa povremenom kišom, a na startu regate jugoistočni vjetar bio je slab i duvao je brzinom od samo 2 do 3 čvora. Uslovi za jedrenje kansije su se popravili jer se podigao jugozapadni vjetar i ojačao na brzinu od 8 čvorova, što je posadama brodova bilo dovoljno da pokažu svoje umijeće i tmurni dan u zalivu Boke uljepšaju veselim bojama svojih jedara.

Tivatska regata
Tivatska regata

Skiper Niko Belan na jedrilici „Sinji galeb“ pobjednik je regate u realnom vremenu. Drugi je kroz cilj je prošao Rian Pilepič na jedrilici jedrilica „Jugo“,  a treći je bio skiper Igor Les, iz tivatskog JK „Delfin“, na brodu „Bura“.

Tivatska regata
Tivatska regata

U klasi 1 na jedrilicima tipa BLU26, pobijedio je „Jugo“ Riana Pilepiča, dok je u klasi 2 najbrži bio apsolutni pobjednik regate, brod „Sinji galeb“ pod sigurnom rukom skipera Nika Belana. Mladi ruski skiper Oleg Smirnov pobjednik je u klasi 3, a on je sa svojom posadom i jedrilicom „Plusminus“ došao iz Bara. U klasi 4 pobjednik je skiper Kamil Mamatov, jedrilica „Mosafir“, a u klasi 5 gdje su  snage odmijerili najveći brodovi, a pehar je odnio skiper Krsto Todorović na jedrilici „Jelena“. Baraninu Todoroviću dodijeljena je i specijalna nagrada, knjiga „Sport u Tivtu“ autora Slavka Krstovića, za desetogodišnje učešće na regati, čime su on i njegiva posada dokazali veliku ljubav prema jedrenju i podršku „Tivatskoj regati krstaša“.

Tivatska regata
Tivatska regata

Nagrade najboljim jedriličarima na svečanoj ceremoniji sinoć na terasi Jedriličarskog kluba „Delfin“ u Tivtu koje je bio i organizator ovog veoma uspjelog dogašaja, dodijelili su Miodrag Karadžić iz Turističke organizacije Tivat, Tony Browne, direktor marine Porto Montenegro i Predrag Gajić, direktor kompanije „Brand New Tivat“.

Tivatska regata
Tivatska regata

Kompanija  „Brand New Tivat“ je obezbjedila i posebno za ovu priliku dizajnirala nagrade, inspirisane jedrilicom iz zaštitnog znaka grada Tivta. Pored te firme, organizaciju regate podržali su Opština i Turistička organizacija Tivat, Porto Montenegro i „Lovćen osiguranje.“

Najčitanije