14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti CG : Radio Tivat slučaj bez presedana

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Situacija u kojoj je lokalni javni emiter Radio Tivat ostao bez upravljačke strukture, direktora i Savjeta je slučaj bez presedana i nešto što još nije viđeno na medijskom prostoru Crne Gore.

Svih ovih godina Radio Tivat je predstavljao primjer za sve ostale lokalne radio stanice po standardima i nivou objektivnog izvještavanja i profesionalnosti. Upravo iz tih razloga i povjerenja auditorijuma, domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima, Radio Tivat je opravdao podršku osnivača – opštine Tivat i zaslužio poziciju stabilnog finansiranja, sa čim se može pohvaliti malo lokalnih radio stanica, ali i regionalnih medijskih kuća u Crnoj Gori. I kad je dostignut nivo po kome je Radio Tivat predstavljao rijedak pozitivni primjer za pohvalu čitave medijske zajednice, desio se neočekivani obrt epidemije naprasnih ostavki u Savjetu Radio Tivta čime je blokiran izbor direktora i ovaj Radio doveden u sivu zonu pravnog vakuuma.

Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore ovim putem upozorava Opštinu Tivat kao osnivača Radio Tivta na obavezu da situaciju u kojoj se ova medijska kuća našla, vrati u zakonski okvir. To podrazumijeva hitno raspisivanje konkursa za nove članove Savjeta i njegovu zaštitu od očiglednih političkih pritisaka i upliva interesa stranaka. Poštovanje medijskih sloboda je zagarantovano zakonsko pravo regulisano u konkretnom slučaju Zakonom o elektronskim medijima, a informaciono društvo i mediji su jedno od otvorenih poglavlja u pregovorima Crne Gore za pristupanje EU. Medijske slobode su pod posebnom lupom jer objektivnog i balansiranog novinarstva nema bez slobode izražavanja što decidno isključuje bilo koji oblik političkih pritisaka na organe upravljanja javnog servisa.

Kolege u Radio Tivtu u zaštiti svojih prava imaće kao i do sada bezrezervnu podršku Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore, kaže se u saopštenju koje potpisuje predsjednik, Branko Vujisić.

 

Najčitanije