12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Simović: Ministarstvo kulture i država ne podržavaju sopstvene umjetnike

Milos-i-prijatelji

Čuveni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić, danas će sa  prijateljima održati koncert u turističkom naselju Luštica Bay u Tivtu.

Na koncertu pod nazivom “Miloš Invites” osim Karadaglića, nastupiće poznata južnoafrička sopranistkinja Pumeza Mačikiza i gudački kvarter “String Attached” iz Srbije, u sastavu Stanko Mandić i Nemanja Belej (violine), Nemanja Stanković (violončelo) i Uroš Bobić (viola).

Koncert se organizuje u okviru programa „Don Brankovi dani muzike“ IX Međunarodnog festivala KotorArt. Na programu je širok repertoar koji uključuje djela poznate svjetske muzičke literature od Mocarta i Hendla, preko Fransiska Tarege i Pjetra Buratija do Bitlsa.

„Jako sam srećan da sam ovdje danas, sa svojim kolegama, prijateljima. Ovo je ambijent koji volim. On se razvija bez težine prošlosti. Ovdje muzika sama od sebe teče.”- kazao je juče novinarima Miloš Karadaglić kome će ovo biti drugi nastup u Luštica Bay-u. On je posebno naglasio činjenicu da sa njim ove godine nastupa i ekskluzivac izdavačke kuće za umjetničku muziku „Decca Classics“,  sopranistkinja Pumeza Mačikiza.

„Pumeza je jedna velika zvijezda i fantastična operska pjevačica. Isto tako i momci iz kvarteta “String Attached” koji zrače nekom novom energijom. Što se tiče programa potrudili smo se da priredimo kolaž različitih kompozicija iz različitih perioda u različitim komibinacijama. Na prostoru kod plaže ispod zvjezdanog neba, mislim da će to biti za pamćenje”- poručio je slavni gitarista.

Pored njega novinarima su se obratili svjetski priznati violinista, Roman Simović koji je preksinoć imao koncert u Kotoru uz podršku Luštica Bay-a, umjetnički direktor “Don Brankovih dana muzike”, Ratimir Martinović, kao i sama Pumeza Mačikiza.

Pumeza Matshikiza

Simović je naglasio da organizatori KotorArt-a ove godine nisu imali “nikakvog razumijevanja sa strane Ministarstva kulture”.

“To je tragedija, jer je Kotor Art nešto posebno. To je jedan od najozbiljnijih festivala u regionu, a sredstva su nam minimalna. Sa tim skromnim sredstvima Ratimir i njegova ekipa prave čudo. Svjetski umjetnici žele da pomognu Kotor Artu. Mnogi nastupaju bez honorara ili sa smanjenim honorarom. A novac postoji, samo su kod nas drugi prioriteti. Dobro je da ljudi poput Madone dođu u Crnu Goru, ali siguran sam da se 5 miliona eura nije vratilo Crnoj Gori. To je teško našim političarima objasniti”- istakao je čuveni violinista.

On je pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina da  “jako dobro kapira šta znači ozbiljna muzika.”“Razne su predrasude kad je Rusija u pitanju, a  sa druge strane, naša zemlja je sve uradila da umjetnici, poput nas, odu iz zemlje. Veliki je odliv mozgova. Crna Gora je mala zemlja, ali prepuna talenata. Ovo što je Miloš uradio nije niko iz stare Jugoslavije. Država treba da nam kulturološki pruži više. Prosto da osjetimo da država stoji iza nas. Mi nemamo taj osjećaj.”- istakao je Simovič zahvaljujući se kompaniji Luštica Bay koja je bila jedan od glavnih sponzora i podržavalaca KotorArta.                                                                                              “Nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo jer Kotor Art je mnogo ozbiljan festival, a Ratimir Martinović ima brojne ideje. A ministri se mijenjaju -neće zauvijek ostati isti ljudi. Nadam se da će sa smjenom garniture biti i veća podrška, jer tragedija je ako se Kotor Art ugasi. Bili smo vrlo blizu da se to desi. Svi smo u strahu i priskočili smo da spašavamo festival“ – zaključio je Simović. Pumeza Mačikiza je istakla da je prvi put u Crnoj Gori .

“Dolazim iz Južne Afrike, ali živim u Njemačkoj. Iz istog razloga o kojima je govorio Roman – nerazumjevanje političara. Očekujem sjutra veče uzbudljivi nastup. Miloš i ja smo pripremili repertoar“ – istakla je ova operska diva.

Umjetnički direktor “Don Brankovih dana muzike” Ratimir Martinović podvukao je značaj činjenice da se koncert “Miloš Invites” održava upravo u Luštica Bay-u kao novom turističkom gradu u Crnoj Gori.

“Ako nemamo kulturu, ako je ne ugrađujemo, onda ćemo imati samo nizove zgrada, a ne grad. Kultura je suštinski aspekt grada – bez nje gradovi ne postoje. Zato je saradnja Kotor Arta i Luištoca Bay važna. Mi smo na istoj misiji. Naši koncerti su monumenti ljepote, sklada, spoja, preplitanja vrhunske umjetnosti u ovom nestavarno lijepom ambijentu”- zaključio je Martinović.

Najčitanije