SHO nastavlja da unapređuje opremu za premjer i istraživanje podmorja

Uradili premjere akvatorijuma za šest pristana, pripremaju i elektronsku navigacijsku kartu

Kruzer – luka Kotor

Sektor za hidrografiju i okeanografiju (SHO) Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) tokom prošle godine je za potrebe JP “Morsko dobro” iz Budve obavio hidrografski premjer i kartiranja nekoliko manjih djelova akvatorijuma na Crnogorskom primorju.

“Izvršen je premjer i izrada nautičkih planova za pristaništa Baošići, Tivat – Oficirsko mulo, Rose, Stoliv, Utjeha i Rafailovići. Na svim lokacijama, na kojima je vršen batimetrijski premjer, vršena su mjerenja brzine zvuka, tempereture vode i konduktiviteta, a iz tih podataka su izvedeni salinitet i gustina vode. Ovi podaci osim za potrebe premjera, mogu poslužiti kao valjani podaci u budućim analizama okeanografskih karakteristika određenog područja”- piše u izvještaju o radu SHO za 2016. Pri premjerima je korišten najmoderniji tzv- panoramski (side scan) sonar, kao i magnetometar i CTD sonda.

SHO je unapredio i svoj odsjek za mareografiju nabavkom profesionalnog softvera za analizu i prognozu morskih mijena TASK (Tidal Analysis Software Kit) i instaliranjem nove stalne mareografske stanice u Rosama na ulazu u Boku Kotorsku. Tako sada ZHMS raspolaže sa ukupno četiri stalne stanice i jednim prenosnim mareografom. Urađena je analiza i prognoza morskih mijena za luke Kotor, Budva i Bar.

“Svi podaci, dobijeni hidrografskim premjerom ili digitalizovani sa već postojećih podloga, smiještaju se u prostornu bazu podataka (Geomedia, ArcGis). Iz te baze podaci se koriste za kreiranje pomorskih karata u više standardnih razmjera”- stoji i izvještaju uz napomenu da je pored izrade šest novih nautičkih-karti planova pristaništa, lani vršeno i redovno  ažuriranje karte Boke Kotorske u razmjeri 1:25 000 “po metodu štampe po zahtjevu (Print on demande)”.

Kruzer

Nastavljena je saradnja sa norveškim Hidrografskim Institutom, na izradi podataka za pravljenje elektronske navigacijske karte za kompetnu akvatoriju Crne Gore. Do sada je urađeno sedam ćelija za elektronsku navigacijsku kartu i to: luke Kotor, Bar, Zelenika, Herceg Novi , akvatorijuma Budvanskog zaliva, Boke Kotorske i marine Bonići.

ZHMS redovno priprema i objavljuje periodičnu publikaciju “Oglasi za pomorce”, koja daje informacije o svim promjenama na moru, značajnim za sigurnost plovidbe. Zavod je kompletirao set važnih nautičkih publikacija koje svaka pomorska država treba da ima – “Tablica morskih mijena”, “Peljar”, “Popis svjetala”, “Nautički godišnjak” i  “Oglasi za pomorce”.

Luka Bar – brod

“Izdavanje ovih publikacija je predviđeno međunarodnim standardima i konvencijama, i postoji obaveza da se poštuju sve zahtjeve koji proizilaze iz članstva u međunarodnim organizacijama.”- stoji u izvještaju uz napomenu da je lani  započet je i novi IPA prekogranični projekat „Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore“ – CoRE. U njemu ZHMS nastupa u partnerstvu sa Hrvatskim hidrografskim institutom iz Splita, JP „Morsko dobro“ iz Budve i  Institutom za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku. Projekat vrijedan ukupno skoro 570 hiljada eura, finansira se iz sredstava bespovratne pomoći EU.

Fokus na crnogorskoj strani, stavljen je na nabavku nove moderne opreme za SHO kako bi se on dodatno osposobio da efikasno odradi svoj dio posla u monitoringu uticaja snage valova na dijelu crnogorske obale, praćenju erozije, monitoringu struja i drugih parametara koji se odnose na sigurnost plovidbe. Tako je SHO lani u sklopu ovog projekta dobio novi najmoderniji tzv. multibeam sonar  (višesnopni ultrazvučni dubinomjer) norveškog proizvođača „Norbit Subsea“, vrijedan 137.500 eura.

1 komentar

  1. lepa vest, ovakva oprema otvara mogucnosti ka boljem razumevanju prirode i njeno ocuvanje. Cista voda , cisto podmorje i cista obala trba da budu imprerativ za Boku Kotorsku i cijelo primorje

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.