10 C
Kotor

Slušaj online radio

Najluksuzniji brod na svijetu „Seven Seas Explorer“ na prvom putovanju stigao u Boku

Potpuno novi ultraluksuzni kruzer „Seven Seas Explorer“ kompanije „Regent Cruises“ uplovio je juče u luku Kotor na svom prvom komercijalnom putovanju.

Sama po sebi ova informacija ne znači puno jer je crnogorska javnost već navikla da brojne strane kruzing kompanije Boku i Kotor neizostavno uvrštaju u itinerer prvih putovanja svojih novih brodova, ali je dolazak „Seven Seas Explorera“ ipak poseban jer se radi o trenutno, bez konkurencije, najluksuznijem  kruzeru koji plovi svjetskim morima.

Ovaj ne posebno veliki brod od 55.200 tona, dugačak 223 i širok 36  metara može ukrcati maksimalno 750 putnika u svojih 369 otmenih i luksuznih apartmana od kojih svaki ima sopstveni balkon. Preko 450 miliona eura vrijedan kruzer sagrađen je u brodogradilištu italijanske kompanije „Fincantieri“ u Sestri Ponenteu blizu Đenove gdje je 1.jula predat svom vlasniku. Kompanija „Regent“  „krunski dragulj“ u svojoj floti koju čine 4 kruzera, krstila je na impresivnoj ceremoniji 13.jula u Monte Karlu, gdje je kuma „Seven Seas Exploreru“, bila princeza Šarlen od Monaka, a pjevao je čuveni italijanski tenor Andrea Bočeli.

Na poznatu kumu broda, podsjeća portret princeze Šarlen, supruge prica Alberta,  a koji goste dočekuje u prijemnom lobiju–atrijumu „Seven seas Explorera“ što se se prostire kroz visinu nekoliko paluba u centralnom dijelu broda. Na toj slici, jednoj od sigurno manje vrijednih u impresivnoj umjetničkoj kolekciji od od preko 2.200 slika, skultpura, kolaža, instalacija u prostoru, tapiserija i ostalog što krasi unutrašnje prostorije „Seven Seas Explorera“, princeza Šarlen prilazana je u vodi, što je omaž njenoj prošlosti članice olimpijskog plivačkog tima Južnoafričke Republike na Olimpijadi u Sidneju 2000. Među ostalim umjetninama na plemenitim drvetom, mermerom, granitom i sličnim materijalima obloženim zidovima unutrašnjosti ove svojevrsne ploveće palate, „vise“ i čak tri Pikasoa, nekoliko Šagala i ko zna koliko još djela poznatih svjetskih slikara. Posebnost „Seven Seas Explorera“ je njegovo osvjetljenje koje čini preko 5 hiljada lustera i svjetiljki od kojih većina predstavljaju posebna mala umjetnička djela najfinijeg italijanskog dizajna. Brod ima pet restorana, nekoliko salona, biblioteku sa podom presvučenim kožom, dva bazena, džakuzije, ogroman spa i wellnes centar koga „potpisuje“ čuveni „Canyon Ranch SpaClub”, sportski centar, veliki multifunkcionalni teatar, nekoliko prestižnih butika sa skupom firmiranom robom, vinariju, kazino…

Svaki od restorana tematski i dizajnerski drugačiji je od prethodnog a svi koriste specijalno dizajnirani namještaj i skupo posuđe od plemenitog porcelana, često sa zlatnim dekoracijama. Neki od tanjira koje ćete zateći na stolovima restorana na “Seven Seas Exploreru” koštaju i po 450 dolara po komadu a dizajnirala ih je čuvena italijanska kuća “Versace”.

 „Seven Seas Explorer“
„Seven Seas Explorer“

Na ulazu u azijski restoran je posebna atrakcija – velika bronzana skulptura inspirisana drevnim tibetanskim molitvenim točkom. Paluba je morala da bude posebno ojačana da nosi ovu nekoliko metara visoku i više tona tešku skuplturu od bronze koju line brojni manji i bogato izgravirani metalni valjci. Glavni restoran “Chatreus” karakteriše prema prozorima orijentisani zid ručno napravljen od pozlaćenih ornamenata u obliku listova, svaki sa posebno inkorporiranim komadima kristala, a koji zajedn sa svjetlošću, daju efekat kao da sjedite i večerate pod samim zalazećim suncem.

U najlukszunijoj kabini broda, Regent Suit apartmanu od 360 kvadrata, naći ćete ručno napravljeni krevet vrijedan 112 hiljada funti a čiji je madrac napunjen konjsom dlakom za tu svrhu posebno uzgajanih grla, veoma rijetki “Steinnway Arabesque” klavir, te  privatni balkon koji okružuje čitavu širinu pramčanog dijela nadgrađa broda. Putnici u ovom apartmanu mogu računati i na sopstveni mini wellness i spa centar iz koga se pruža predivan pogled na more oko broda, sopstvenog batlera i usluge luksuzne limuzine u svakoj luci u koju pristane “Seven Seas Explorer”.

 „Seven Seas Explorer“
„Seven Seas Explorer“

Impresivan novi brod, nešto najluksuznije što trenutno plovi more u svjetskoj kruzing industriji i što bez pogovora opravdava svoju reputacju jedinog kruzera na svijet kategorije sedam zvjezdica juče je, zahvaljujući agenciji “Alegra” iz Bara koja je agent kompanije “Regent Cruises” u Crnoj Gori           , imala priliku da obiđe i ekipa “Vijesti”. Na brodu su bili i predstavnici pomorskih i graničnih vlasti Crne Gore, kao i predstavnici menadžmenta preduzeća “Luka Kotor”  koji su po tradiciji kada su u pitanju prvi dolasci broda u Kotor, sa zapovjednikom “Seven Seas Explorera”, kapetanom Stanislasom Mercierom De Lacombe-om, razmijenili prigodne poklone i poželjeli dobrodošlicu novom brodu i njegovoj posadi.

Činjenica da je na brodu samo 750 putnika i da o svakoj njihovoj potrebi brine čak 650 članova posade,t aj omjer od skoro 1:1, “Seven Seas Exoplorer” stavlja na izuzetno visoku ljestvicu, nedostižnu drugim kruzing kompanijama gdje je ovaj odnos najčešće 1:3 u korist broja putnika.  Posada koju line pripadnici čak 45 nacija iz cijelog svijeta, izuzetno je ljubazna, diskretna i primjenjuje posebnu “Regentovu” poslovnu filozofiju odnosa prema gostu nazvanu “The Tao of Regent” u kojoj posada bukvalno predviđa unapred svaku vašu želju i potrebu i prije nego što je vi sami spoznate. Zato ne čudi i visoka cijena putovanja na ovom brodu gdje sedmodnevno krstarenje valja platiti od minimalnih 9 hiljada do maksimalnih 42 hiljade eura po osobi, po sistemu all inclusive.

“Velika je čast ali istovremeno i ogromna odgovornost, biti komandant broda koji važi za najuksuzniji na svijetu. Ne samo što morate brinuti o svim aspektima plovidbe, sigurnosti i vođenja broda po moru, već i o komforu, uslugama i zadovoljstvu naših putnika koji od ovakvog broda, sa pravom puno očekuju. To sve zahtijeva puno rada i truda cijele posade, ali mi smo na to ponosni.”- kazao nam je zapovjednik “Seven Seas Explorera, kapetan De Lacombe. On je već dosta puta dolazio u Kotor drugim brdoovima kompanije “Regent”, a kaže da ga ovaj dolazak posebno raduje jer su sa njim njegova supruga koja je rodom iz Knina u Hrvatskoj i kćeri kojima će boravak u Boki biti dobra prilika da u kontaktu sa mjesnim stanovništvom, vježbaju svoj maternji jezik.

“Dolazak u Kotor i Boku jedna je od najljepših tačaka ovog našeg inauguralnogg putovanja u kome zapravo našim putnicima i svjetskoj javnosti predstavljamo ovaj brod. Sam ulazak u zaliv koji se poput norveškog fjorda zavlači daleko unutar kopna i kasnije pri isplovljenju, prolazak pored Perasta i ostrva i crkve Gospa od Škrpljela koja često zvonima pozdravlja brod, je zaista jedinstveno iskustvo i oduševljava naše putnike.”- zaključio je kapetan De Lacombe.

Najčitanije