20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šetačka tura “Granicom Carstva” do Vidovog vrha 781 m – foto

“Granicom Carstva” naziv je pješačke ture koja je realizovana u subotu, 25-og novembra, do Vidovog vrha, visokog 781 m, mjesta poznatog koliko po fantastičnom pogledu, toliko po crkvi Lazarici i turbulentnoj istoriji uz granicu.

Dvadeset i četiri učesnika, među kojima su najbrojniji bili članovi odreda izviđača Orjen, bila su u prilici čuti niz zanimljivosti o istoriji ovog kraja nakon oslobađanja od turske vlasti, uz priču Željka Starčevića iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, dok su na samom vrhu arheolozi iz hercegnovske JU Gradski Muzej i galerija Radmila i Đorđe Ćapin, govorili o rezultatima arheoloških istraživanja ovog lokaliteta, koji su ukazali na odvijanje života još od ilirskog razdoblja.

Mjesto je vjerovatno već u toj fazi imalo kultni značaj, što se kasnije prenijelo na hrišćanstvo, tako da sadašnja obnovljena crkva nastavlja kontinuitet Vidovog vrha kao važne religijske tačke ovog dijela Boke Kotorske. Sa istorijske strane, posebno je ukazano na burna dešavanja nakon 1687. godine, kada su Mleci kratkotrajno zauzeli cjelokupno hercegnovsko zaleđe, da bi jedan dio ubrzo sporazumno ponovo prepustili Turcima kako bi ih novoformirani uski pojas do mora razdvajao od ljutog protivnika: Dubrovačke Republike. Na taj način je, diplomatskim nadmudrivanjem nova granica (Grimanijeva linija) podijelila sela hercegnovskog zaleđa, prije svega Mokrine, čiji je zapadni dio ostao u turskom carstvu a istočni u mletačkoj Boki, kasnije-dijelu austrougarskog carstva.

Uspon do Vidovog vrha, izveden u organizaciji planinarskog kluba „Subra“, ujedno je imao za cilj da ukaže na mogućnost uvođenja ove destinacije u programe posvećene aktivnom i vjerskom turizmu, koji su prepoznati kao važni razvojni potencijal Boke Kotorske. Vidov vrh sa širim okruženjem ima sve preduslove da i na ovom polju izraste u nezaobilazno odredište. „Kraj na granici“ danas se može podičiti kulturnim pejzažem starim više vjekova, ali isto tako i obiljem istorijskih događaja – ustanaka, bitaka, nastajanjem čudnih granica, gradnjom puteva i crkava. Za ovu priliku, ljubaznošću Nikše Gojkovića, crkvena vrata su bila otvorena, a zajednička je želja da u budućnosti tako bude u što je moguće više dana u godini.

Šetačka tura „Granicom carstava“-uspon na Vidov vrh, četvrti je događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije